Βουλώνοντας το στόμα ενός πολίτη, κάπου, στου … τη μάνα, στη Λευκάδα, στην Κρήτη, στην Ελλάδα

«Μα, με ρωτάτε τώρα για κάποιες αντιδράσεις κάπου εκεί στου “διαόλου τη μάνα” σε μια περιοχή της Κρήτης;»

Κωνσταντίνος Σημίτης

.

Αφορμή για το παρόν άρθρο στάθηκαν δύο γεγονότα.

Η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση στο χωριό μου, στο οποίο κατοικώ μόνιμα, καθώς και ένα άρθρο που διάβασα στην ιστοσελίδα «Νέα Κρήτη»: https://www.neakriti.gr/parapolitika/2095901_simitis-makrino-2000-ma-me-rotate-tora-gia-kapoies-antidraseis-kapoy-ekei-stoy

Θα ξεκινήσω από το δεύτερο.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων «κάπου εκεί στου ‘…. τη μάνα’» στην Κρήτη, αφορούσαν την απόφαση κατασκευής ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση μαζούτ, το έτος 2000, δηλαδή στις αρχές του 21ου αιώνα, …. όπως γινόταν στις υπόλοιπες τριτοκοσμικές χώρες, από «εκσυγχρονιστικές» ηγεσίες εξουσίες (https://www.capital.gr/epixeiriseis/725156/dei-egkainia-atmoilektrikou-stathmou-kai-aiolikou-parkou-sto-lasithi/).

Όσο για το άλλο σκέλος του άρθρου, σχετικά με την περίφημη Συμφωνία της Μαδρίτης, θα αρκεστώ στα αποτελέσματά της:

Και, ας ελπίσουμε, να μη ζήσουμε την εφαρμογή τους.

Πάμε, τώρα, στο πρώτο γεγονός.

Κάπου εκεί, στου … τη μάνα, σε μια περιοχή της Λευκάδας, η πρωτοχρονιάτικη γιορτή που προβλεπόταν να διοργανωθεί από την τοπική κοινότητα, τον τοπικό Αθλητικό και Πολιτιστικό Σύλλογο και τους κατοίκους του χωριού, κατέληξε να εκτελεστεί από την τοπική κοινότητα, με (για το ξεκάρφωμα) συνδιοργανωτή τον τοπικό Αθλητικό και Πολιτιστικό Σύλλογο.

Έτσι, μετατράπηκε σε πολιτική φιέστα των «εκλεγμένων» «αρχόντων» του νησιού (ουσιαστικά διορισμένων από το σύστημα της εκλόγιμης μοναρχίας, όπως το χαρακτηρίζει ο Λευκαδίτης καθηγητής πολιτικής επιστήμης και πρώην πρύτανης της Παντείου, Γεώργιος Κοντογιώργης).

Χαριεντισμοί έδιναν και έπαιρναν μεταξύ τους, λεφτά «πετούσαν» στους ντόπιους χωριανούς, μεγάλα έργα τους ξεκινούσαν, συγχωριανοί τους βαπτιζόντουσαν, γήπεδα τους εκσυγχρόνιζαν, μονάδες υγείας τους στελέχωναν.

Όμως, η αποκορύφωση ήρθε μετά των καμιάς ώρας πλούσιων σε λόγια ομιλιών τους. Τότε, που έλαβε τον λόγο – εμβόλιμα, απρόβλεπτα – ένα μέλος του συμβουλίου του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.

Ο οποίος, αρχικά ζήτησε συγγνώμη από τους συγχωριανούς του που δεν έγινε η γιορτή όπως είχε προγραμματιστεί. Έπειτα, ξεκαθάρισε ότι  το έναυσμα για την πραγματοποίηση της γιορτής, η οποία δυστυχώς κατέληξε να μην έχει το περιεχόμενο που είχε κανονιστεί, δόθηκε από πρωτοβουλία, αυθόρμητη, μερικών συγχωριανών. Και άσχετα με το πώς κατέληξε, επαίνεσε την πρωτοβουλία τους γιατί κατέδειξε ότι η κοινότητα δεν είναι ο εκάστοτε πρόεδρος και το κοινοτικό συμβούλιο, αλλά όλοι οι συγχωριανοί. Όπως και ότι ο Σύλλογος δεν είναι το εκάστοτε συμβούλιο, αλλά πάλι όλοι οι συγχωριανοί. Όπως και ότι το ίδιο ισχύει ή θα έπρεπε να ισχύει σε επίπεδο δήμου και κράτους.

Και όταν προσπάθησε να δηλώσει ότι ο Σύλλογος δεν διαθέτει παραταξιακή ή κομματική ταυτότητα, με απόδειξη ότι στις εκλογές του υπήρχε ένα μόνο, ενιαίο ψηφοδέλτιο, και ότι έτσι θα έπρεπε να πορευόμαστε, έγινε προσπάθεια να του αφαιρεθεί ο λόγος, με το να του αποσπαστεί το μικρόφωνο από εμφανιζόμενο/η ως συντονιστή της κοινοτικής εκδήλωσης. Τελικά, διακόπηκε ο ειρμός του, έκλεισε εσπευσμένα τον λόγο του και δήλωσε την αποχώρησή του από την εκδήλωση.  

Ο κύβος είχε πάλι ριφθεί.

«Βουλώστε το», κάπου εκεί στου …. τη μάνα, στην Κρήτη, στη Λευκάδα, σε όλη την Ελλάδα.

Ο γραφών-ομιλών, πάντως, το βούλωμα, δεν το αποδέχεται.

Εις το επαναδείν, επανα-ομιλείν και επανα-γραφείν.

Κωνσταντίνος Μαργέλης

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 9 Ιανουαρίου 2025

www.eksadaktylos.gr    

.

Δημοσίευση Meganisinews.eu

Pin It on Pinterest