Μετά από κάθε συνομιλία Κυριάκου-Ταγίπ σκάει και μία προκλητική τουρκική ενέργεια

Στις 26 Ιουνίου του 2020, ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Στις 10 Ιουλίου του 2020, ο Ερντογάν ανακοινώνει πως η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί. Ο πρωθυπουργός μας έκανε λόγο για μία πράξη η οποία προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου. Μνημείο όμως, είναι και ο ναός του Παρθενώνα, καθώς και κάθε αρχαιοελληνικός ναός, οι οποίοι συνδέονται με μία θρησκεία που δεν υφίσταται. Ναός είναι και η Αγία Σοφία, αλλά του Ορθόδοξου Χριστιανικού κόσμου που ζει, υπάρχει, αναπνέει. Η μετατροπή λοιπόν, της Αγίας Σοφίας σε τζαμί απευθύνεται πρωτίστως προς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς με τον πλέον απολίτιστο τρόπο. Δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν υφίσταται ίχνος σεβασμού απέναντί τους. Ο δε απολίτιστος άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος.
Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 4 Δεκεμβρίου του 2019, ο πρωθυπουργός μας συναντήθηκε με τον Ερντογάν στο Λονδίνο. Στα τέλη του Ιανουαρίου του 2020, του ερευνητικό σκάφος Oruc Reis «παρασύρεται» από τα θαλάσσια ρεύματα και πλέει «άνευ της θέλησής του» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης εξηγούν πως δεν υπήρξε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς το πλοίο δεν πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες και πως έπλεε εντός των διεθνών χωρικών υδάτων. Το πλοίο είχε εντωμεταξύ κάνει κόσκινο επί μεγάλου χρονικού διαστήματος τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεξάγοντας παράνομες σεισμικές έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Η Κύπρος όμως, εδώ και χρόνια απέχει μακριά από την Ελλάδα.
Τελευταία, κάποιοι ισχυρίζονται πως και το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου απέχει μακριά από τα Δωδεκάνησα, από το Αιγαίο και από το Αθηνοκεντρικό κράτος. Με την ιταλική συμφωνία φάνηκε πως και τα νησιωτικά συμπλέγματα των Διαπόντιων νησιών και των νησιών των Στροφάδων απέχουν «κάπως» μακριά τόσο από το Ιόνιο, όσο βέβαια και από το κράτος των Αθηνοπροαστίων. Όσο για το παρουσιαζόμενο ως αντάλλαγμα-«κέρδος» στο ύψος της θαλάσσιας ζώνης που σχετίζεται με την Κεφαλονιά, εκφράζεται η άποψη ότι ο απέναντι ιταλικός κόλπος έχει κλειστεί με μεγαλύτερο όριο από εκείνο που η Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει. Κάτι που, εφόσον αληθεύει, σημαίνει ότι οι Ιταλοί κέρδισαν παραπάνω εύρος θαλάσσιας ζώνης. Επίσης, δεν γίνεται λόγος για το κλείσιμο των ιταλικών κόλπων που ορθά έπραξαν οι γείτονες και τους χρησιμοποίησαν ως γραμμές βάσης, κερδίζοντας εύρος ζώνης, ενώ εμείς δεν το κάναμε, «χαρίζοντας» όχι μόνο ΑΟΖ, αλλά και αιγιαλίτιδα ζώνη. Δηλαδή θαλάσσια σύνορα. «Δωρίσαμε» επικράτεια. Η Ελλάδα λοιπόν, όχι μόνο δεν μεγάλωσε, αλλά έχασε το δικαίωμα να επεκτείνει την επικράτειά της και την ΑΟΖ της στο βαθμό που η Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας ρητά αναφέρει.
Οι έχοντες μινιμαλιστική νοοτροπία ανήκουν στην πεφωτισμένη ελίτ που ατενίζει εκ του μακρόθεν όχι μόνο τα νησιά, αλλά και την ελληνική ηπειρωτική επαρχία. Που κοιτάζει αφ’ υψηλού τον Έλληνα πολίτη. Που χρεοκόπησε το ελληνικό κράτος. Που βιάζει τη μνήμη των ηρώων της επανάστασης του 1821. Που θεωρεί ότι ο Έλληνας πρέπει να το βουλώνει. Αλήθεια, πόσο απέχει τελικά το Καστελόριζο ή οι Οθωνοί από τη Γαύδο, από τη Θράκη, από τη Σάμο, από τη Λέσβο. Από τις απλές συνοικίες της Αθήνας. Από κάθε σημείο της Ελλάδας; Από κάθε Ελληνίδα και Έλληνα;

Μαργέλης Κωνσταντίνος
Λευκάδα, 12 Ιουλίου 2020

Υ.Γ.
Ας ευχηθούμε ότι μετά από τυχόν επόμενη συνομιλία Μητσοτάκη-Ερντογάν δεν θα επακολουθήσει άλλη μία προκλητική τουρκική ενέργεια. Γιατί μπορεί να είναι και μοιραία.

Δημοσίευση Freepen.gr

Pin It on Pinterest