Matrix ελευθερία σε Matrix δημοκρατία

Για να βγαίνουν κερδισμένοι οι καταναλωτές – και ταυτόχρονα πολίτες – χρειάζεται να επικρατεί πλήρης ανταγωνισμός στις αγορές. Κάτι το οποίο προϋποθέτει ότι κάθε αγορά:

α) αποτελείται από σχετικά μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων,

β) το προϊόν ή η υπηρεσία θεωρείται απολύτως ομοιογενές ή ομοιογενής,

γ) εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων και του μικρού τους μεγέθους, καμία τους δεν μπορεί να επηρεάζει την τιμή του προϊόντος ή της υπηρεσίας,

δ) υπάρχει απόλυτη ελευθερία εισόδου νέων επιχειρήσεων στον κάθε κλάδο καθώς και εξόδου από αυτόν,

ε) πωλητές και αγοραστές έχουν πλήρη γνώση των συνθηκών της εκάστοτε αγοράς.

Όμως, για να εξασφαλιστεί ο πλήρης-θεμιτός ανταγωνισμός σε μία αγορά χρειάζεται κατάλληλη κρατική θεσμική θωράκιση. Ειδάλλως επικρατεί άκρατος-αθέμιτος ανταγωνισμός που οδηγεί στη διαμόρφωση ολιγοπωλίων-τραστ.

Κάτι που όχι μόνο δεν κάνει η πολιτική ελίτ, αλλά αντίθετα υπό τον μανδύα μίας ψευδεπίγραφης δημοκρατίας θεσμοθετεί ανήθικους νόμους και κανόνες που κατακρεουργούν τους πολλούς και μικρούς επιχειρηματίες, ενώ παράλληλα ευνοούν τους λίγους και μεγάλους.

Ταυτόχρονα, προπαγανδίζει ως θετική για τους καταναλωτές – και ταυτόχρονα πολίτες – την πλήρη-άκρατη απελευθέρωση των αγορών, καθώς και τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, που οδηγούν στη δημιουργία ολιγοπωλίων-τραστ. Μάλιστα, για να δικαιολογήσει τις ενέργειές της συκοφαντεί ως ανήθικους τους μικρούς και εκθειάζει ως ηθικούς τους μεγάλους.

Όμως, η εξαφάνιση πολλών και μικρών επιχειρηματικών μονάδων δεν οδηγεί στο σχηματισμό ολιγοπωλιακών συνθήκων (τραστ) μόνο στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και στην αγορά εργασίας, καθώς απομένουν λίγοι και μεγάλου μεγέθους εργοδότες. Με συνέπεια τόσο στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, όσο και σε εκείνη της εργασίας οι κανόνες να επιβάλλονται μονόπλευρα και μάλιστα από τα ίδια τραστ.

Τελικά, οι άνθρωποι καθίστανται ευάλωτοι τόσο ως καταναλωτές όσο και ως εργαζόμενοι, γεγονός που τους μετατρέπει και σε ευάλωτους πολίτες. Που σημαίνει χειραγωγήσιμους πολίτες.

Ελεύθερους σκλάβους μίας δημοκρατικής δικτατορίας.

Μαργέλης Κωνσταντίνος

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 20 Νοεμβρίου 2023

www.eksadaktylos.gr

.

Δημοσίευση Freepen.gr & Meganisinews.eu

Pin It on Pinterest