Τι μπορεί να ακούσει κανείς προτού κοπεί μία πίτα

Παραβρέθηκα στην κοπή της πίτας που διοργάνωσε το κοινοτικό συμβούλιο του χωριού μου, όπου και κατοικώ μόνιμα τα τελευταία χρόνια. Η εκδήλωση έγινε στο πνευματικό κέντρο της κοινότητας και έδωσε το έναυσμα για ανακαίνιση του εσωτερικού χώρου του ισογείου του πνευματικού κέντρου από εθελοντές.

Πριν πλησιάσω είχα την εντύπωση ότι η εκδήλωση θα είχε τοπικό χαρακτήρα αλλά φτάνοντας αντιλήφθηκα πως είχε υπέρ-τοπικό.

Πρώτος έλαβε τον λόγο ο τοπικός πρόεδρος της κοινότητας για το καλωσόρισμα.

Έπειτα, στο βήμα ανέβηκε ο βουλευτής του νησιού και παρέθεσε τα έργα που αφορούν το χωριό.

Δύο τμήματα αγροτικών δρόμων που θα γίνουν, συνολικού μήκους 1200 μέτρων, κάπου έξω δεξιά και πέρα αριστερά του χωριού. Το έργο το είχε συμπεριλάβει και ο απερχόμενος δήμαρχος στο ενεργητικό του, κατά την προεκλογική του επίσκεψή στο χωριό μας τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε. Τώρα, βέβαια, έχουμε Φεβρουάριο, αλλά κάποιο μήνα, κάποιου έτους θα γίνει.

Δεύτερο έργο, καμιά τριανταριά συρματωμένα δίχτυα με πέτρες που στήθηκαν πάνω σε ένα τοιχίο μπετού μήκους 40 μέτρων σε χώρο πίσω από την πλατεία για να συγκρατούν τα χώματα και τις πέτρες, ώστε να παρκάρουν πέντε έξι περισσότερα αυτοκίνητα.

Ανακαίνιση του Κέντρου Υγείας της Βασιλικής, που θα γίνει, καθώς σκοπός της παρούσας κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η λειτουργία του. Το ίδιο βέβαια είχε ειπωθεί πριν από ένα περίπου χρόνο και για το τοπικό κατάστημα των ΕΛΤΑ, αλλά στην πορεία άλλαξε ο σχεδιασμός και έκλεισε. Όμως, το Κέντρο Υγείας φαίνεται πως θα συνεχίσει να λειτουργεί διότι η πόλη της Λευκάδας πέφτει μακριά για να παρέχει πρώτες βοήθειες στους τουρίστες. Ας τους ανάβουμε λοιπόν κανένα κερί εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι. Στο μεταξύ, το αν και πότε θα στελεχωθεί με το απαιτούμενο ιατρικό-νοσηλευτικό-διοικητικό προσωπικό παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα.

Το μεγάλο έργο της λιμνοδεξαμενής, που θα γίνει, αφού επικαιροποιήθηκε η προ δεκαπέντε-είκοσι ετών μελέτη. Μάλιστα η χωρητικότητά της θα ανέλθει στο 1 εκατομμύριο κυβικά από 700 χιλιάδες που προβλεπόταν αρχικά. Πιθανόν μετά από άλλα είκοσι χρόνια η χωρητικότητα να φτάσει το 1,5 εκατομμύριο κυβικά, αλλά κάλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι. Θα ονομαστεί λιμνοδεξαμενή Βασιλικής και όχι Αγίου Πέτρου ή για την ακρίβεια Ρουπακιά (ονομασία της περιοχής), αφού θα αρδεύει τον εγκαταλελειμμένο από αγρότες κάμπο της Βασιλικής. Όμως σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ που έχει αφηνιάσει τους Ευρωπαίους αγρότες, καθώς και τα κυβερνητικά μέτρα για τους Έλληνες αγρότες οι οποίοι είναι στα Στάγιερ (τι είναι αυτό, ρωτήστε τον Κασσελάκης), θα καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες από βίλες και βιλίτσες που επιθυμούν να γεμίζουν τις (αγροτικές) πισίνες. Έτσι, το τουριστικό προϊόν μας θα αναβαθμιστεί, αφού οι τουρίστες θα απολαμβάνουν στο μπάρμπεκιου τις μπριζόλες, τις ντομάτες, τις μπίρες και άλλα τοπικά τους προϊόντα που κουβαλάνε από την πατρίδα τους, προσθέτοντας αξία στα δικά μας τοπικά αγροτικά προϊόντα. Αλλά τα οφέλη δεν σταματούν εδώ. Υπάρχει σχεδιασμός και για επεξεργασία μέρους του νερού ώστε να είναι κατάλληλο για ύδρευση, για να καλυφθούν οι ανάγκες γειτονικών χωριών που εδώ και χρόνια ψάχνουν για πόσιμο νερό είτε στα σούπερ μάρκετ είτε σε τοπικές φυσικές πηγές, από τις οποίες τρέχει μπόλικο νεράκι αλλά το άτιμο τρέχει γρήγορα και δεν προλαβαίνουμε να το μαζέψουμε.

Ο βουλευτής διευκρίνισε πως για όσα έργα δεν έχουν εκτελεστεί ακόμα, δεν ευθύνεται ο ίδιος αλλά οι τοπικές αρχές, εννοώντας τις προηγούμενες με διαφορετικό χρώμα ψηφοδελτίου. Όπως τόνισε, εκείνος την δουλειά του, δηλαδή την εξασφάλιση των κρατικών πόρων (άρα χρήματα που εμείς έχουμε καταβάλει στο κράτος) την έχει κάνει.

Κάποια στιγμή παρενέβη ο πρόεδρος της κοινότητας λέγοντας ότι δεν βρίσκει τον υπολογιστή που είχε υποσχεθεί ο βουλευτής ότι θα έδινε στην κοινότητα. Ο βουλευτής παραξενεύτηκε από την παρέμβαση και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να ασχολείται ο κοινοτάρχης με αντικείμενα αξίας 200-300 ευρώ τη στιγμή που γίνεται λόγος για εκατομμύρια.

Όπως ήταν λογικό στο τέλος της ομιλίας του καταχειροκροτήθηκε.

Τον λόγο πήρε ο νέος δήμαρχος.

Αφού αναρωτήθηκε, πώς είναι δυνατόν κάποιοι να αρνήθηκαν να μπουν στο ψηφοδέλτιό του, υποσχέθηκε ότι αφού καταρτιστεί ο φετινός ετήσιος προϋπολογισμός του δήμου – χωρίς να μπορεί να διευκρινίσει το πότε αφού παρέλαβε την 1η Ιανουαρίου 2024 (άλλωστε αρχές Φλεβάρη έχουμε) – θα ενημερώσει αν, πόσα και ποια από τα αιτήματα που κατέθεσε το τοπικό συμβούλιο του Αγίου Πέτρου, όπως και τα άλλα τοπικά κοινοτικά συμβούλια, θα μπορέσουν να εγκριθούν εφέτος. Πιο έτος θα γίνουν, φυσικά, είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Ενώ τα μετεξεταστέα θα πάνε για τις επόμενες χρονιές.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην κατάρτιση της επιστολής των αιτημάτων του τοπικού συμβουλίου, που περιείχε σφραγίδες, τα ονόματα των συμβούλων, αριθμό πρωτοκόλλου, ημερομηνία κλπ.

Εντυπωσιάστηκε επίσης από το πλήθος των αιτημάτων του τοπικού συμβουλίου και μάλιστα ζήτησε διευκρίνιση γιατί έχουν συμπεριληφθεί τόσοι πολλοί δρόμοι για επισκευή, για να εισπράξει την απάντηση ότι όλοι οι δρόμοι του χωριού είναι διαλυμένοι.

Όσον αφορά την λιμνοδεξαμενή, επεσήμανε ένα ακόμα όφελος. Ότι αναμένεται να βελτιώσει το κλίμα του χωριού, ειδικά το καλοκαίρι, κάνοντάς το πιο δροσερό.

Όπως ήταν αναμενόμενο εισέπραξε θερμό χειροκρότημα.

Έπειτα, τον λόγο πήρε ο νέος αντιπεριφερειάρχης.

Μας υπενθύμισε πόσο τυχεροί είμαστε που βρισκόμαστε κοντά στην Βασιλική που έχει τόσο τουρισμό το καλοκαίρι. Ενώ ευχήθηκε να βρεθεί επιτέλους τι πρέπει να γίνει για να να λειτουργήσει το τουριστικό αγκυροβόλιο της Βασιλικής που είναι τελειωμένο εδώ και κάμποσα χρόνια.

Με τη σειρά του, καταχειροκροτήθηκε.

Μετά το πέρας των ομιλιών το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο, ενώ προσφέρθηκαν αρκετά εθελοντικά εδέσματα. Παρόλα αυτά κάτι με έσπρωχνε να φύγω. Μάλλον γιατί θα προτιμούσα η εκδήλωση να είχε τοπικό χαρακτήρα.

Κωνσταντίνος Μαργέλης

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 6 Φεβρουαρίου 2024

www.eksadaktylos.gr  

Υ.Γ.

Τα δελτία τύπου των αρχόντων του νησιού θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τον ΕΟΤ για την τουριστική προβολή του στο εξωτερικό. Αν τα διαβάσει ένας ξένος πιθανότατα να σχηματίσει την εντύπωση ότι η Λευκάδα συναγωνίζεται το Μόντε Κάρλο, διαθέτοντας μάλιστα νέο νοσοκομείο το οποίο – οσονούπω – θα στελεχωθεί και με τον Dr. House.

.

Δημοσίευση Meganisinews.eu

Pin It on Pinterest