Τι συμβαίνει στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ιράς

Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ιράς ήταν επί πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένη αλλά αναβίωσε πριν από περίπου μία δεκαετία με ενέργειες της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης και κυρίως με την εμφάνιση γυναικών μοναχών (προερχόμενων εκτός Λευκάδας) πρόθυμων να δώσουν και πάλι ζωή στον ιερό αυτό παρατημένο χώρο.

Όποιος έχει επισκεφτεί το μοναστήρι διαπιστώνει ότι οι κτιριακές παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν τον ορθόδοξο χριστιανικό χαρακτήρα των ανά την Ελλάδα μοναστηριών και είναι αρμονικές με το περιβάλλον.

Κάτι που φαίνεται και από τις φωτογραφίες οι οποίες δημοσιεύτηκαν την 29η Φεβρουαρίου 2024 από την ενημερωτική ιστοσελίδα Lefkadatoday.gr σε δημοσίευμα με τίτλο «Τι συμβαίνει με το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Ηρά Αθανίου;». Εκτός αν για κάποιους η αναβίωση του μοναστηριού αποτελεί πρόβλημα.

Ο λόγος που έγιναν οι παρεμβάσεις και που θα συνεχίσουν να γίνονται είναι ο ίδιος που ισχύει για όλα τα μοναστήρια. Για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσης των μοναχών, της υποδοχής επισκεπτών, της φιλοξενίας επισκεπτών και βέβαια της τέλεσης των Ιερών Μυστηρίων.

Άλλωστε όσα κτίσματα δεν προσδιορίζονται ως μουσεία αλλά για ανθρώπινη διαμονή ή και θρησκευτική χρήση έχουν υποστεί μεταποιήσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας ώστε να ανταποκρίνονται στις εκάστοτε ανάγκες της εποχής και της χρηστικότητας.

Όσο για τον χώρο πώλησης τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, αρκετά από τα οποία είναι παραγωγής των μοναχών, ας έχουμε υπόψη ότι οι μοναχοί δεν λαμβάνουν μισθό (αλλά φορολογούνται). Κάπως πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην χωρίς να βάζουν χέρι στο παγκάρι της Μονής. Γιατί, σε αντίθεση με ορισμένους από εμάς, διαθέτουν αξιοπρέπεια. Όμως, κάποιοι αντί να εκτιμούν την αξιέπαινη στάση των μοναχών, θέλω να  πιστεύω ότι από άγνοια ενοχλούνται από την ύπαρξη ενός τέτοιου πωλητηρίου εντός των μοναστηριών. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, οι μοναχοί διαθέτουν μέρος και αυτών των εσόδων για εργασίες εντός της Μονής τους. Κι ας μην λησμονούμε ότι πολλές ώρες τις ημέρας ή και της νύχτας οι μοναχοί προσεύχονται ή τελούν παρακλήσεις για χάρη όλων μας.

Δυστυχώς, το συγκεκριμένο άρθρο όπως είναι δομημένο θίγει τόσο την Μονή Αγίου Νικολάου όσο και την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης και κατ’ επέκταση την Εκκλησία. Ίσως για ορισμένους να αποτελούν χώρους που αξίζουν να δέχονται πυρά, όμως για άλλους, μεταξύ των οποίων και ο γράφων, αποτελούν χώρους ανάπαυσης της ψυχής μας και ένα τέτοιο δημοσίευμα όχι μόνο μας στενoχωρεί αλλά και μας θίγει, διότι θεωρούμε τους εαυτούς μας μέλη της Μονής, της Μητρόπολης, της Εκκλησίας.

Όποιος λοιπόν επιθυμεί να κάνει μία καλοπροαίρετη και εποικοδομητική παρατήρηση ή και να βοηθήσει στην αναστήλωση της Μονής θα ήταν προτιμότερο να έρθει σε επαφή με τις αδελφές ή και με την Ιερά Μητρόπολη. Σίγουρα θα βρουν και τις δύο πόρτες ανοιχτές.

Επίσης, όποιος έχει πραγματικό ενδιαφέρον για τη διατήρηση του παραδοσιακού χρώματος της περιοχής ας έχει τις κεραίες του τεντωμένες μερικά μέτρα έξω από την πύλη  της Μονής, όπου κατασκευάζονται φωτοβολταϊκά πάρκα, τουλάχιστον ως προς την τελική περιβαλλοντική μορφή που θα δοθεί περιμετρικά τους (περιμετρική κάλυψη με βλάστηση που ταιριάζει στην περιοχή), κάτι που δεν διαφαίνεται καθώς αποψιλώθηκαν τα πάντα.

Τα ίδια αν όχι χειρότερα παρατηρούνται σε όλη τη Λευκάδα, με την αποψίλωση και των άγαρμπο εκβραχισμό μέρους λόφων ή βουνών για την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων (βίλες) που όχι παραδοσιακό χρώμα δεν διαθέτουν, αλλά είναι και παντελώς αρχιτεκτονικά αταίριαστες με τον περιβάλλοντα χώρο και τόπο αλλά και μεταξύ τους.

Όσον αφορά το έγγραφο το οποίο παρουσιάζεται στο τέλος του άρθρου, αποδεικνύει ότι εκδόθηκε στα πλαίσια ενός διαλόγου μεταξύ της υπηρεσίας και της Μονής-Μητρόπολης με την κατάθεση μίας προμελέτης και φανερώνει την πρόθεση να γίνουν οι όποιες ενέργειες νόμιμες και σε αρχιτεκτονική αρμονικότητα.

Κωνσταντίνος Μαργέλης

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 5 Μαρτίου 2024

www.eksadaktylos.gr

.

Δημοσίευση Meganisinews.eu

Pin It on Pinterest