Ελευθερία μέσω μίας σύριγγας

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, μετά τη μάχη των Θερμοπυλών ο Πέρσης βασιλιάς Ξέρξης ρώτησε απορημένος μερικούς Αρκάδες, γιατί πολέμησαν τόσοι λίγοι Έλληνες. Η απάντηση ήταν γιατί συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Πέρσες παραξενεύτηκαν. Τους ρώτησαν πιο ήταν το έπαθλο των Αγώνων. Όταν άκουσαν ότι αγωνίζονταν για ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς εξεπλάγησαν. Ένας εκ των στρατηγών, ο Τιγράνης, στράφηκε προς τον αρχιστράτηγο Μαρδόνιο και του είπε με φόβο και θαυμασμό «Αλίμονο, Μαρδόνιε, ενάντια σε τί άνδρες μας έφερες να πολεμήσουμε, σ’ αυτούς που δεν πολεμούν για χρήματα αλλά για την αρετή.»

Ναι, μπροστά στον κίνδυνο της στρατιωτικής επίθεσης από μία αυτοκρατορία οι Έλληνες επέλεξαν να αγωνιστούν για λίγα κλαδιά ελιάς. Για την αρετή. Ήταν ελεύθεροι.

Σήμερα, η ελευθερία δεν συνδέεται με την κατάκτηση της αρετής. Ούτε και με την τόλμη, όπως συμπλήρωσε ο Ανδρέας Κάλβος. Η «επιστήμη» μας διευκόλυνε. Έπλασε ένα αντίγραφο ελευθερίας, το τοποθέτησε μέσα σε ένα φιαλίδιο και μας το προσφέρει απλόχερα. Με ένα, δύο τρυπήματα. Με την πρώτη και τη δεύτερη δόση. Έπειτα, συντηρείται πάλι με ένα τρύπημα. Την τρίτη δόση και αργότερα την τέταρτη και πάει λέγοντας.

Αλλά πόσο γνήσια μπορεί να είναι μία ελευθερία που παρέχεται μέσω μίας σύριγγας. Που μας καθιστά έρμαια της διάθεσης εκείνων που την παρέχουν. Μία ελευθερία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποταγή. Αρχικά στους διακινητές της, μα τελικά στο «αφεντικό» της πατέντας.

Μαργέλης Κωνσταντίνος

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 10 Ιουλίου 2021

www.eksadaktylos.gr

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8C%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%82_(%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B9)

Δημοσίευση Freepen.gr και Meganisinews.eu

Pin It on Pinterest