Βρήκαν τους ενόχους για τα εκατομμύρια στρέμματα που καίγονται: Οι πολίτες! Βροχή μέτρων και προστίμων.

Η κυβέρνηση αλλά και εκλεγμένοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ καίγονται εκατομμύρια στρέμματα (πέρυσι 1,7 εκατ.) και δεκάδες σπίτια για τα οποία έχουν τεράστια ευθύνη, επέλεξαν (πάλι) την καραμέλα της λεγόμενης ατομικής ευθύνης, απειλώντας και ρίχνοντας πρόστιμα για μερικά τετραγωνικά μέτρα ξερών χόρτων και σπασμένων κλαδιών σε οικογενειάρχες, γιαγιάδες και παππούδες.

Την ίδια στιγμή, για μία ακόμα χρονιά ουδείς γνωρίζει αν και ποιες ενέργειες πυροπροστασίας έχουν πραγματοποιήσει.

Άλλωστε αυτοί δεν εμπίπτουν σε απειλές και πρόστιμα.

«Ισονομία»!

Ενδεικτικά και όχι μόνο:

Α) Αν καταρτίστηκε στους κατά τόπους δήμους πρόγραμμα δασικών έργων αλλά και αν εκτελέστηκαν οι προβλεπόμενες κατασκευές και εργασίες και αν ναι, τότε από ποιους, πότε, καθώς και από ποιους ελέγχθηκε η εκτέλεσή τους.

Β) Αν ζητήθηκε ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα για την επάρκεια κατάλληλου προσωπικού πυρόσβεσης ανά την Ελλάδα, αν ζητήθηκε η επάνδρωση τυχόν κενών από το αρμόδιο υπουργείο, καθώς και αν καλύφθηκαν τα κενά.

Γ) Αν ζητήθηκε ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα για την επάρκεια αποτελεσματικών πυροσβεστικών μέσων ανά την Ελλάδα και σε περίπτωση ελλείψεων αν ζητήθηκε η προμήθειά τους από το αρμόδιο υπουργείο, καθώς και αν παραλήφθηκαν.

Δ) Ποιες είναι οι προληπτικές ενέργειες πυροπροστασίας που έγιναν όπως για παράδειγμα, καθαρισμός παράπλευρων χώρων οδικών αρτηριών, δασικών δρόμων, καθαρισμός αντιπυρικών οδών, διάνοιξη νέων αντιπυρικών οδών εφόσον κρίθηκε αναγκαίο, υπογειοποίηση καλωδίων ηλεκτρισμού όπου απαιτείται, οργάνωση και εκτέλεση περιπολιών εντός δασικών εκτάσεων ή και επικίνδυνων για πυρκαγιά περιοχών, έλεγχος καλής λειτουργίας παροχών νερού πυρόσβεσης, έλεγχος επάρκειας αριθμού παροχών νερού πυρόσβεσης, έλεγχος της πρόσβασης στις παροχές νερού πυρόσβεσης, πρόσληψη ειδικευμένου βοηθητικού προσωπικού πυρόσβεσης, ενημέρωση κοινοτήτων, ενημέρωση κατοίκων, οργάνωση βοηθητικών/εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης, εκπαίδευση εθελοντών, κλπ κλπ.

Αυτό που σίγουρα έχουν σε ετοιμότητα είναι το 112 ώστε να δώσουν εντολή να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας για να πετάξουν από πάνω τους άλλο ένα μπαλάκι.

Της απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Μόνο που στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να θάψουν (πάλι) την ευθύνη τους, ξέθαψαν και (πάλι) την ανηθικότητά τους.

Κωνσταντίνος Μαργέλης

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 14 Ιουνίου 2024

www.eskadaktylos.gr

.

Πηγές

Σχετικά παλαιότερα άρθρα:

Δημοσίευση Freepen.gr & Meganisinews.eu

Pin It on Pinterest