Το ενδεχόμενο «Συμμαχικής» θυσίας της Ελλάδος στο πλαίσιο κλιμάκωσης της αναμέτρησης ΝΑΤΟ-Ρωσίας/Κίνας

Η διεξαγωγή της πρόσφατης Νατοϊκής Συνόδου Κορυφής πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους.

Στοπ.

Εκεί σταματούσανε τα μέσα «ενημέρωσης», στο Βίλνιους.

Πού είναι το Βίλνιους; Στη Λιθουανία. Άραγε, ήταν τυχαία η επιλογή της τοποθεσίας;

Πρόκειται για την πρωτεύουσα μίας χώρας πρώην τμήμα της ΕΣΣΔ, που εισήλθε στο ΝΑΤΟ το 2004 και η οποία συνορεύει: α) με τη Λετονία, επίσης πρώην τμήμα της ΕΣΣΔ και νυν μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, β) την Πολωνία νυν μέλος του ΝΑΤΟ και πρώην μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας (ΕΣΣΔ), γ) με τη Λευκορωσία, πρώην τμήμα της ΕΣΣΔ, αλλά νυν σύμμαχο της Ρωσίας και δ) με το Καλίνινγκραντ, νυν αποκομμένο ρωσικό θύλακα, πόλη-λιμάνι, στη Βαλτική, ανάμεσα στην Πολωνία και στη Λιθουανία.

Ας διαβάσουμε, τώρα, ορισμένα αποσπάσματα από την ανακοίνωση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ:

«Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι η πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο».

«Οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες και οι καταναγκαστικές πολιτικές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας».

«Η εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΛΔΚ και της Ρωσίας και οι αμοιβαία ενισχυόμενες προσπάθειές τους να υπονομεύσουν τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη αντίκεινται στις αξίες και τα συμφέροντά μας».

«Σε απάντηση σε ένα ριζικά αλλαγμένο περιβάλλον ασφαλείας, ενισχύουμε τη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ, έναντι όλων των απειλών, από όλες τις κατευθύνσεις.»

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή και ανθεκτική αμυντική βιομηχανία ικανή να καλύψει βιώσιμα την ανάγκη για σημαντικά ενισχυμένη συλλογική άμυνα. Έχουμε εγκρίνει ένα Σχέδιο Δράσης για την Αμυντική Παραγωγή και τα στοιχεία δράσης του.»

«Ο θεμελιώδης σκοπός της πυρηνικής ικανότητας του ΝΑΤΟ είναι η διατήρηση της ειρήνης, η πρόληψη του εξαναγκασμού και η αποτροπή της επιθετικότητας. Τα πυρηνικά όπλα είναι μοναδικά.»

«Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Συμμαχίας, ιδιαίτερα εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελούν την υπέρτατη εγγύηση της ασφάλειας της Συμμαχίας. Οι ανεξάρτητες στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας έχουν δικό τους αποτρεπτικό ρόλο και συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική ασφάλεια της Συμμαχίας.»

«Η ΛΔΚ επεκτείνει και διαφοροποιεί ταχέως το πυρηνικό της οπλοστάσιο με περισσότερες κεφαλές και μεγαλύτερο αριθμό εξελιγμένων συστημάτων διανομής για να δημιουργήσει μια πυρηνική τριάδα, ενώ αποτυγχάνει να συμμετάσχει σε ουσιαστικές προσπάθειες διαφάνειας ή καλή πίστη για την επίτευξη ελέγχου πυρηνικών όπλων ή μείωσης του κινδύνου.»

«Επαναλαμβάνουμε τη σαφή αποφασιστικότητά μας ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αναπτύξει πυρηνικό όπλο.»

«Ο κυβερνοχώρος αμφισβητείται ανά πάσα στιγμή, καθώς οι παράγοντες απειλών επιδιώκουν όλο και περισσότερο να αποσταθεροποιήσουν τη Συμμαχία χρησιμοποιώντας κακόβουλες δραστηριότητες και εκστρατείες στον κυβερνοχώρο.»

«Το διάστημα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας.»

«Η ενεργειακή ασφάλεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινή μας ασφάλεια.»

«Η κλιματική αλλαγή είναι μια καθοριστική πρόκληση με βαθύ αντίκτυπο στην ασφάλεια των Συμμάχων που αντιμετωπίζουν οι σημερινές και οι μελλοντικές γενιές. Παραμένει πολλαπλασιαστής απειλών. Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί να γίνει ο κορυφαίος διεθνής οργανισμός όσον αφορά την κατανόηση και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια.»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένας μοναδικός και ουσιαστικός εταίρος για το ΝΑΤΟ.»

«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ όπως τονίζεται από τη μακρά ιστορία συνεργασίας και επιχειρήσεων μας. Παραμένουμε σθεναρά προσηλωμένοι στην ασφάλεια και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων υποστηρίζοντας μεταρρυθμίσεις που προάγουν τις αντίστοιχες φιλοδοξίες των χωρών της περιοχής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.»

«Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία. Αυτό τονίζεται περαιτέρω από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Υπογραμμίζουμε τη συνεχή υποστήριξή μας στις περιφερειακές προσπάθειες των Συμμάχων που αποσκοπούν στη διατήρηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης, κατά περίπτωση, μέσω της Σύμβασης του Μοντρέ του 1936. Θα παρακολουθούμε και θα αξιολογούμε περαιτέρω τις εξελίξεις στην περιοχή και θα ενισχύσουμε την επίγνωσή μας για την κατάσταση, με ιδιαίτερη έμφαση στις απειλές για την ασφάλειά μας και τις πιθανές ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία με τους εταίρους μας στην περιοχή, ανάλογα με την περίπτωση.»

«Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.»

«Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της που σταθμεύουν στην περιοχή της Υπερδνειστερίας χωρίς τη συγκατάθεση της Μολδαβίας.»

«Η Μέση Ανατολή και η Αφρική είναι περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος.»

«Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι παραμένουν αφοσιωμένοι στην υποστήριξή μας στο Ιράκ και στην ικανότητά του να σταθεροποιήσει τη χώρα.»

«Η υποστήριξη του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει αντίκτυπο στην ευρωατλαντική ασφάλεια.»

«Ο Ινδο-Ειρηνικός είναι σημαντικός για το ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι οι εξελίξεις σε αυτήν την περιοχή μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ευρωατλαντική ασφάλεια.»

Πηγή: https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_217320.htm

Λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο, η Τουρκία επέστρεψε τους Ουκρανούς αιχμαλώτους διοικητές του τάγματος του Αζόφ στην Ουκρανία, παραβιάζοντας τους όρους υφιστάμενων συμφωνιών, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Οι όροι προέβλεπαν ότι οι αιχμάλωτοι θα παρέμεναν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του πολέμου. Ο Πεσκόφ συνέδεσε αυτή την τουρκική πράξη με την «αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης», αλλά και με την επιθυμία της Άγκυρας να επιδείξει «αλληλεγγύη» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της Συνόδου η Τουρκία έκανε το γνωστό διπλωματικό της παζάρι. Αντάλλαξε τους Αζοφιστές, μαζί με το “οk” για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με α) νέα αμερικανικά F16 – τα οποία δεσμεύτηκε προφορικά να μην τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας (εδώ γελάνε και τα χαλίκια), β) εκσυγχρονισμό υπαρχόντων F16 (δεν δεσμεύτηκε ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας), γ) τον χαρακτηρισμό των Κούρδων του PYD/ΡΚΚ ως τρομοκρατών για μία ακόμα φορά.

Πριν λίγο καιρό, εντάχθηκε και η Φιλανδία στο ΝΑΤΟ. Οπότε μετά την ένταξη και της Σουηδίας ολοκληρώθηκε η Νατοϊκή κύκλωση της Ρωσίας από βορρά.

Στο ανακοινωθέν της Συνόδου γίνεται ιδιαίτερη μνεία α) στη Γεωργία, β) στη Μολδαβία, γ) στα Δυτικά Βαλκάνια, δ) στη Μαύρη Θάλασσα και τη Σύμβαση του Μοντρέ, ε) στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, στ)  ξεχωριστά στο Ιράκ και στο Ιράν και ζ) στον Ινδο-Ειρηνικό. Κοιτάζοντας τον χάρτη της Ευρώπης: https://printcenter.com.gr/product/odikos-europis-707/

και τον χάρτη των ευρωπαϊκών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ: https://el.wikipedia.org/wiki/Κράτη_μέλη_του_ΝΑΤΟ#/media/Αρχείο:NATO_31_Members.png

διαπιστώνουμε ότι η Γεωργία (στο υπογάστριο της Ρωσίας) και η Μολδαβία (όπως και η Ουκρανία) δεν αποτελούν, ως τώρα, μέλη του ΝΑΤΟ. Άρα, η αναφορά δεν είναι καθόλου τυχαία. Το ΝΑΤΟ προσδοκά την ένταξή τους στη Συμμαχία, ώστε να ολοκληρώσει την κύκλωση της Ρωσίας από την πλευρά της δυτικής Ευρώπης, την οποία μεθόδευσε τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια.

Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, στη Συμμαχική ανακοίνωση αναφέρεται ότι υποστηρίζονται «μεταρρυθμίσεις που προάγουν τις αντίστοιχες φιλοδοξίες των χωρών της περιοχής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.» Η Σερβία και το μερικώς διεθνώς αναγνωρισμένο Κόσοβο είναι οι μόνες χώρες που δεν είναι μέλη. Στο Κόσοβο υπάρχει (τυχαία;) πάλι αυξημένη ένταση και σε περίπτωση ένταξής του στο ΝΑΤΟ, η Σερβία (που τηρεί ουδέτερη έως φιλική στάση προς τη Ρωσία) θα βρεθεί παντελώς περικυκλωμένη από το ΝΑΤΟ.

Τη Μαύρη Θάλασσα και τη Συνθήκη του Μοντρέ θα την δούμε, σκόπιμα, τελευταία.

Η αναφορά στη Μέση Ανατολή έχει να κάνει με τις εκεί πηγές υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, καθώς και τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ, δηλαδή της εξασφάλισης της μεταφοράς τους δια θαλάσσης.

Η αναφορά στην Αφρική έχει να κάνει με τον έλεγχο της θαλάσσιας διαδρομής, εμπορικής και πολεμικής, μεταξύ Ανατολής και Δύσης μέσω Ερυθράς Θάλασσας-Σουέζ. Παρεμπιπτόντως, ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν, μίας χώρας εντός της Ερυθράς Θάλασσας, ίσως να είναι τυχαίος, ίσως όχι.

Το Ιράν, είναι σύμμαχος της Ρωσίας, διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και αποτελεί εκ των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου παγκοσμίως.

Το Ιρακ, τελεί υπό Νατοϊκό έλεγχο και αποτελεί σημαντική πηγή πετρελαίου.

Ο Ινδο-Ειρηνικός σχετίζεται με την Ινδία και την Κίνα. Για την Κίνα γίνεται ρητή αναφορά ως απειλής, ενώ συνεργάζεται με τη Ρωσία. Για την Ινδία, όμως, δεν αναφέρεται κάτι. Αλλά με τον όρο Ινδο-Ειρηνικός εμμέσως συμπεριλαμβάνεται και μέχρι στιγμής τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στη Ρωσία.

Πάμε στη Μαύρη Θάλασσα και στη Συνθήκη του Μοντρέ. Δηλαδή, στη διέλευση των Στενών Βοσπόρου και Δαρδανελίων. Την αιτία των δώδεκα Ρώσο-τουρκικών πολέμων του παρελθόντος. Αυτό το θαλάσσιο πέρασμα από και προς τη Μαύρη Θάλασσα, συνδέεται με το Ανατολικό Αιγαίο. Ο χάρτης του τουρκικού δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» μιλάει από μόνος του: https://el.wikipedia.org/wiki/Γαλάζια_Πατρίδα#/media/Αρχείο:Mavi_Vatan.jpg

Η Τουρκία ορέγεται να ενοποιήσει και επομένως να ελέγξει όλη τη δίοδο από και προς τη Μαύρη Θάλασσα, άρα την έξοδο στη Μεσόγειο, α) αναθεωρώντας τη Συνθήκη του Μοντρέ ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο των Στενών και β) προσαρτώντας νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και αυτός είναι ο μέχρι στιγμής στόχος της. Αργότερα, βλέπουμε.

Το πρώτο βήμα προς την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ το πέτυχε στην πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Απαίτησε την αλλαγή του όρου «Στενά», σε «Τουρκικά Στενά» και κέρδισε τη «συμβιβαστική» πρόταση των ΗΠΑ προς τους «Συμμάχους-υπηκόους» για διπλή ονομασία. Δηλαδή, «Στενά» ή και «Τουρκικά Στενά». Η Συνθήκη σκόπιμα τα αποκαλούσε σκέτα «Στενά», καθώς έτσι διαφαινόταν εκ του τίτλου η ουδετερότητα του καθεστώτος τους. Η προσθήκη «τουρκικά» μπορεί να λειτουργήσει ως σκαλοπάτι για την αναθεώρηση της ουδετερότητας, κάτι που όπως θα δούμε παρακάτω, εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ.

Στη «Συμμαχική» ανακοίνωση διαβάζουμε ότι θα ενισχυθούν «πιθανές ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία με τους εταίρους μας στην περιοχή» της Μαύρης Θάλασσας. Στη συνεργασία ΝΑΤΟ-Τουρκίας πιθανότατα εισέρχεται η βλέψη των «Συμμάχων» για κλείσιμο των (τουρκικών) Στενών για τη Ρωσία, με πρόσχημα την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ, βάζοντας μπροστά τους Τούρκους. Το αντάλλαγμα που εξυπηρετεί την Τουρκία σε αυτό το αλισβερίσι είναι η υλοποίηση του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας. Δηλαδή, της προσάρτησης ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Η δε, εξαγγελία δημιουργίας Διώρυγας στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη δικαιολογία από πλευράς του ΝΑΤΟ για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ (σχετικό άρθρο: https://www.freepen.gr/2021/04/blog-post_660.html).

Οι εξελίξεις φανερώνουν το σοβαρό ενδεχόμενο η Ελλάδα να έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις από τους Νατοϊκούς «Συμμάχους», δηλαδή τις ΗΠΑ, για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Τουρκίας και οι οποίες αφορούν «απομείωση εθνικής μας κυριαρχίας». Απαιτήσεις που φυσικά, δεν γίνεται να ικανοποιηθούν από τη μία μέρα στην άλλη, μα σταδιακά και μεθοδευμένα, υπό τον φόβο θερμού επεισοδίου ή και περιορισμένης χρονικά πολεμικής σύρραξης. Ίσως και προσχεδιασμένης πραγματοποίησης επεισοδίου ή μικρής σύρραξης, εφόσον αυτό «απαιτεί» η κοινή γνώμη για να αποδεχτεί το νέο καθεστώς στο TurkAegean.

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΝΑΤΟ δεν αφήνει ίχνος αμφιβολίας ότι προετοιμάζεται κλιμάκωση της αναμέτρησης απέναντι στον άξονα Ρωσίας-Κίνας. Και η αποκοπή της Ρωσίας από τη Μεσόγειο αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην αναμέτρηση.

Σε περίπτωση που το παραπάνω ενδεχόμενο φαντάζει υπερβολικό, ας αναρωτηθούμε αν τυχόν ακρωτηριασμός της Ελλάδας ή της κάθε Ελλάδας, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την ικανοποίηση των συμφερόντων εκείνων που βρίσκονται πίσω, ή ορθότερα πάνω, από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Κίνα, τη Ρωσία.

Μαργέλης Κωνσταντίνος

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 21 Ιουλίου 2023

www.eksadaktylos.gr

.

Πηγές:

https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_217320.htm

https://www.ant1news.gr/eidiseis/article/671052/kremlino-kata-toyrkias-parabiase-symfonies-ki-afise-eleytheroys-maxites-toy-azofstal

https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/giati-i-agkyra-thelei-na-onomasei-tourkika-ta-stena-ton-dardanelion-oi-stoxoi-kai-oi-pieseis/

https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1343845/gia-to-nato-i-kipros-ine-mia-sintetagmeni/

.

Δημοσίευση Freepen.gr & Meganisinews.eu

Pin It on Pinterest