Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 η αιγιαλίτιδα ζώνη αποτελεί ενιαία εδαφική έκταση μαζί με το χερσαίο έδαφος, καθώς εντός της ασκείται πλήρης κυριαρχία, όπως στο χερσαίο έδαφος (Άρθρο 1: Η κυριαρχία του παράκτιου κράτους εκτείνεται, πέρα από την ηπειρωτική του επικράτεια και τα εσωτερικά του ύδατα …. στην παρακείμενη θαλάσσια ζώνη που ορίζεται ως χωρική θάλασσα.)
Ως συνέπεια η Σύμβαση προβλέπει τη σύσταση νησιωτικών εδαφικών συμπλεγμάτων ή και νησιωτικών-ηπειρωτικών εδαφικών συμπλεγμάτων.
Η Κρήτη διαθέτει ακτογραμμή 1.046 χλμ και σχηματίζει νησιωτικό σύμπλεγμα με τα νησιά Γαύδος, Γαυδοπούλα, Χρυσή και Κουφονήσι, Ελάσα, Γιανυσάδα, Δραγονάδα, Δία.
Η έκταση του συμπλέγματος (χερσαία και θαλάσσια) έχει επιφάνεια περίπου 20.000 τ.χλμ, υπερδιπλάσια της χερσαίας έκτασης της Κρήτης (8.336 τ.χλμ.).
Επιπλέον, το κρητικό σύμπλεγμα ενώνεται με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω Αντικυθήρων και Κυθήρων, αποτελώντας ένα ενιαίο εδαφικό χώρο.
Βασική προϋπόθεση;
Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας στα 12 ν.μ. που προβλέπει το Άρθρο 3 της Σύμβασης.
Ομοίως, η έκταση του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων άνευ του Καστελόριζου (στο νησιωτικό σύμπλεγμα δεν περιλαμβάνεται Καστελόριζο καθώς απέχει περισσότερο από 24 ναυτικά μίλια, αν και διοικητικά ανήκει σε αυτά) είναι 28.000-30.000 τ.χλμ (η Σικελία, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, έχει χερσαία έκταση 25.708 τ.χλμ).
Η δε ακτογραμμή των νησιών του συμπλέγματος υπολογίζεται στα 1.250-1.350 χλμ, ενώ περίπου το ίδιο μήκος διαθέτει και η περίμετρός του.
Αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα ενώνεται τόσο με εκείνο της Σάμου-Ικαρίας, όσο και με των Κυκλάδων που έχει εμβαδό πάνω από 25.000 τ.χλμ..
Το οποίο, με τη σειρά του, ενώνεται με την ηπειρωτική Ελλάδα, δημιουργώντας μία ενιαία εδαφική επιφάνεια.
Λίγο πιο πέρα, η έκταση του νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης-Καστελόριζου εκτιμάται στα 90 τ.χλμ. (η Μύκονος έχει χερσαία έκταση 86 τ.χλμ), το μήκος των ακτογραμμών των νησιών του στα 40-45 χλμ, ενώ η απόστασή του από εκείνο των υπόλοιπων Δωδεκανήσων είναι 75 χιλιόμετρα περίπου, όσο η Σύρος από το Σούνιο.
Οπότε η Τουρκία, με ακτογραμμή στο Αιγαίο περίπου 2.000-2.200 χλμ, έχει απέναντί της:
α) την εδαφική έκταση του συμπλέγματος «Ηπειρωτικής Ελλάδας-Κυκλάδων-συμπλέγματος Δωδεκανήσων (άνευ Μεγίστης)-Σάμου-Ικαρίας»,
β) την εδαφική έκταση του συμπλέγματος Μεγίστης,
γ) την εδαφική έκταση του συμπλέγματος Χίου-Ψαρών,
δ) την εδαφική έκταση της Λέσβου, του τρίτου μεγαλύτερου ελληνικού νησιού,
ε) την εδαφική έκταση του συμπλέγματος Λήμνου-Αγίου Ευστράτιου,
στ) την εδαφική έκταση του συμπλέγματος «Ηπειρωτικής Ελλάδας-Σαμοθράκης».
Το μήκος των ακτογραμμών των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου είναι άνω των 3.000 χλμ, ενώ εκείνο της περιμέτρου των παραπάνω ελληνικών εδαφικών εκτάσεων αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα.
Η δε Αίγυπτος, η μεσογειακή ακτογραμμή της οποίας είναι περίπου 950 χλμ, έχει απέναντί της:
α) την εδαφική έκταση του συμπλέγματος «Ηπειρωτικής Ελλάδας-Κυθήρων-Κρήτης»,
β) την εδαφική έκταση του συμπλέγματος «Ηπειρωτικής Ελλάδας-Κυκλάδων-Ικαρίας-Σάμου-Δωδεκανήσων (άνευ Μεγίστης)»,
γ) την εδαφική του συμπλέγματος Μεγίστης.
Το μήκος της περιμέτρου αυτών των ελληνικών εδαφικών εκτάσεων είναι επίσης αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα.
Αλλά ενώ η Κύπρος με χερσαία έκταση 9.251 τ.χλμ και ακτογραμμή 648 χλμ, μοιράστηκε το θαλάσσιο χώρο με την Αίγυπτο με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, η Ελλάδα υπέγραψε ετεροβαρή συμφωνία και μάλιστα μερικής-τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Η Αίγυπτος έλαβε το 56% του θαλάσσιου χώρου και η Ελλάδα το 44%, ενώ με την αρχή της μέσης γραμμής η Ελλάδα έπρεπε να λάβει το 54,5% και η Αίγυπτος το 45,5%.
Το δε τουρκικό επιχείρημα περί εμπόδισης της ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο που το συνοδεύει η φράση «κλειστή ελληνική λίμνη» είναι ανυπόστατο. Διότι στην UNLCOS υπάρχει εκτενής προσδιορισμός της αβλαβούς διέλευσης από τα χωρικά ύδατα κάθε κράτους σε 28 άρθρα (Άρθρα από 17 έως 32 και από 34 έως 45). Κάτι που μάλιστα εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες, όχι μόνο στο Αιγαίο (ακόμα και τώρα με τα 6 ν.μ.), αλλά και σε άλλες παρόμοιες θαλάσσιες περιοχές στον κόσμο.
Όπως για παράδειγμα: στο Κάβο Ντόρο (μεταξύ Εύβοιας-Άνδρου), μεταξύ Κέας-Μακρονήσου, μεταξύ Κυθήρων-Πελοποννήσου, μεταξύ Χίου-Ψαρών, στα στενά του Ορμούζ (στον Περσικό κόλπο), στα στενά της Μαλάκα (Ινδονησία), στο στενό του Γιβραλτάρ, στο στενό του Great Belt (Δανία).
Το αν η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι «ιστορική» ή επαίσχυντη και το αν «μεγάλωσε» ή μίκρυνε την πατρίδα μας το αφήνω στην κρίση του καθενός.
Το αν η ίδια συμφωνία ακύρωσε ή όχι το παράνομο Τούρκο-Λιβυκό Μνημόνιο ΑΟΖ θα αποδειχτεί στην πράξη επί του θαλάσσιου πεδίου.
Το αν το νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης-Καστελόριζου (σε έκταση όσο η Μύκονος) είναι απομονωμένο και μακριά από την Ελλάδα, όταν απέχει όσο η Σύρος από το Σούνιο και από μία εδαφική έκταση όπως αυτή της «Ηπειρωτικής Ελλάδας-Κυκλάδων-Ικαρίας-Σάμου-λοιπών Δωδεκανήσων», ας το κρίνει πάλι ο καθένας μας.
Το γιατί κάποιοι εγχώριοι «ειδικοί» και πολιτικοί αναπαράγουν το άκυρο τουρκικό επιχείρημα περί κλειστής ελληνικής λίμνης στο Αιγαίο το αφήνω επίσης στην κρίση του καθενός.
Το γιατί οι «σύμμαχοί» μας δεν μας υποστηρίζουν με ουσιαστικές πράξεις, όχι με ανούσια λόγια, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις θα το αντιληφθούμε ψάχνοντας να βρούμε στην ιστορία αν ήθελαν να απελευθερωθούμε αλλά και αν, τελικά, πράγματι απελευθερωθήκαμε.
Το αν θα διατηρήσουμε τα εδάφη που αποκτήσαμε με τους αγώνες του έθνους μας, αλλά και το αν θα λάβουμε τα εδάφη που δικαιούμαστε βάσει του Διεθνούς Δικαίου, θα κριθεί από την αποφασιστικότητα της εκάστοτε κυβέρνησης και των βουλευτικών κομμάτων που εκλέγουμε.
Άρα, από το κατά πόσο εμείς οι ίδιοι είμαστε διατεθειμένοι να τα υπερασπιστούμε.
Γιατί όλοι γνωρίζουμε τι καπνό φουμάρει το κάθε πολιτικό κόμμα που επιλέγουμε.
Το 1940-41 «Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονταν του Πάτριου Εδάφους».
Μήπως ήταν αφελής, ουτοπιστές ή υπερπατριώτες;
«ΟΧΙ»
Διότι, όταν προασπίζουμε το έδαφός μας, θαλάσσιο, νησιωτικό, ηπειρωτικό, από το Ορμένιο έως τη θάλασσα της Γαύδου και από τη θάλασσα των Οθωνών έως τη θάλασσα της Στρογγύλης, προασπιζόμαστε την ελευθερία μας.
«Έλληνες, ψηλά τις καρδιές!»
Μαργέλης Κωνσταντίνος
Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 26η Οκτωβρίου 2022
.
Σημειώσεις:
Η φράση «Έλληνες, ψηλά τις καρδιές!» ανήκει στον εκφωνητή του ραδιοφωνικού σταθμού των Αθηνών, Κώστα Σταυρόπουλο και εκφωνήθηκε την 27η Απριλίου του 1941 λίγο πριν εισέλθουν οι Γερμανοί στην Αθήνα.
Η φράση «Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πάτριου Εδάφους» ανήκει στο πρώτο ανακοινωθέν του ελληνικού γενικού στρατηγείου την 28η Οκτωβρίου του 1940 και εκφωνήθηκε από τον Κώστα Σταυρόπουλο μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού των Αθηνών.
.
Πηγές:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=celex%3A21998A0623%2801%29 https://slpress.gr/ethnika/i-ellada-parachorise-17-66-tis-aoz-poy-tha-tis-edine-i-mesi-grammi-analytika-stoicheia-kai-chartes/
.
Δημοσίευση Freepen.gr & Meganisinews.eu