“Who rules East Europe commands the Heartland;
who rules the Heartland commands the World-Island;
who rules the World-Island commands the world.”
«Αυτός που κυβερνά την Ανατολική Ευρώπη διοικεί τη περιοχή Heartland (1).
Αυτός που κυβερνά την Heartland διοικεί τη περιοχή World-Island (2).
Αυτός που κυβερνά τη World-Island διοικεί τον κόσμο.»
(1) Heartland = Ρωσία
(2) World-Island = Ευρώπη-ΝότιαΑσία-Ανατολική Ασία-Αφρική
‘The Heartland Theory’, του Halford John Mackinder*, δημοσιευμένο στο βιβλίο του ‘Democratic Ideals and Reality’, το οποίο εκδόθηκε το 1919.
* Άγγλος γεωγράφος, ακαδημαϊκός και πολιτικός. Θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της γεωπολιτικής και της γεωστρατηγικής. Ήταν ο πρώτος διευθυντής του University College, Reading (τότε προέκταση του Oxford College και μετέπειτα γνωστό ως Reading University), αργότερα Διευθυντής του London School of Economics, βουλευτής Camlachie της Γλασκώβης για 13 συναπτά έτη και καθηγητής Γεωγραφίας στο London School of Economics.
Πηγή χάρτη: https://www.thenews.com.pk/tns/detail/565912-politics-around-pivot-history
=
Η θεωρία Hartland επηρέασε τη χάραξη της πολιτικής των ΗΠΑ κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, συνεχίστηκε δε και μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ με την επέκταση του ΝΑΤΟ στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και πρώην ΕΣΣΔ.
Πλέον, η θεωρία σχετίζεται και με την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας Belt and Road (Belt and Road Initiative) της Κίνας.
Τι εστί ‘Belt and Road Initiative’;
Το 2013 η Κίνα ανακοίνωσε τη στρατηγική ‘Μία Ζώνη Ένας Δρόμος’, γνωστή πλέον ως «Πρωτοβουλία Ζώνη-Δρόμος» (BRI). Μάλιστα, το 2017 η στρατηγική ενσωματώθηκε στο σύνταγμα της χώρας καθιστώντας, κατά την άποψη πολλών, τον ακρογωνιαίο λίθο της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής.
Τυχόν ολοκλήρωση του σχεδίου θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια πολιτική, καθώς η Κίνα θα αποκτήσει εμπορική πρόσβαση στην Ευρώπη τόσο μέσω θάλασσας όσο και μέσω ξηράς. Σπουδαίο ρόλο στο κινεζικό σχέδιο κατέχει η Ρωσία με τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και έναν στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομικό εμπορικό δίκτυο. Ο παρακάτω χάρτης είναι αποκαλυπτικός.
Πηγή χάρτη: https://www.merics.org/en/tracker/mapping-belt-and-road-initiative-where-we-stand
Ένα χρόνο μετά την ενσωμάτωση της στρατηγικής στο κινεζικό σύνταγμα, τον Μάρτιο του 2018, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Tramp, ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα, ξεκινώντας τον γνωστό εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο εμπορικός πόλεμος έληξε τον Δεκέμβριο του 2019 με την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Η Κίνα με το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα απέναντι στις ΗΠΑ, συμφώνησε να αυξήσει κατά 200 δις δολάρια ΗΠΑ τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, λαμβάνοντας αντάλλαγμα τι(;), την άρση των αμερικανικών δασμών, δηλαδή τίποτα. Ο τότε πρόεδρος Donald Tramp επιχείρησε και πέτυχε την αύξηση της αμερικανικής επιρροής στην ενεργειακή και διατροφική κάλυψη των αναγκών της Κίνας.
Αιτία της κινεζικής εμπορικής ήττας ήταν το ενεργειακό και διατροφικό έλλειμμα της Κίνας και το αντίστοιχο ενεργειακό και διατροφικό πλεόνασμα των ΗΠΑ (σχετικό άρθρο εδώ: https://www.freepen.gr/2019/12/blog-post_161.html?m=1).
=
“The facts of geography have determined the essential meaning of the relations between these areas by making it clear that the Western Hemisphere center of power could be outweighed by a combined Eurasian power potential, which would possess two and one-half times the area and ten times the population of the Americas.”
“Τα δεδομένα της γεωγραφίας έχουν καθορίσει το ουσιαστικό νόημα των σχέσεων μεταξύ αυτών των περιοχών καθιστώντας σαφές ότι το κέντρο ισχύος του Δυτικού Ημισφαιρίου θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από ένα συνδυασμένο ευρασιατικό δυναμικό, το οποίο θα κατείχε δυόμισι φορές την έκταση και δέκα φορές τον πληθυσμό της Αμερικής.” (3)
“… the United States would still find herself irresistibly encircled by a superior force if she should ever be confronted by a united Eurasian rimland. Her main political objective, both in peace and in war, must therefore be to prevent the unification of the Old World centers of power in a coalition hostile to her own interests.”
«… οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθούσαν να βρίσκονται ακαταμάχητα περικυκλωμένες από μια ανώτερη δύναμη εάν αντιμετώπιζαν ποτέ ένα ενωμένο ευρασιατικό χώρο. Ο κύριος πολιτικός της στόχος, τόσο σε ειρήνη όσο και σε πόλεμο, πρέπει επομένως να είναι να αποτρέψει την ενοποίηση των κέντρων εξουσίας του Παλαιού Κόσμου σε έναν συνασπισμό εχθρικό προς τα δικά της συμφέροντα.»
Nickolas John Spykman*, The Geography of Peace, 1943
* Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Yale από το 1928 μέχρι το θάνατό του το 1943. Ήταν ένας από τους ιδρυτές της κλασικής ρεαλιστικής σχολής στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, μεταδίδοντας την πολιτική σκέψη της Ανατολικής Ευρώπης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
(3) Έκταση ΗΠΑ 9,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Έκταση Ρωσίας και Κίνας 17,1 & 9,6 = 26,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός ΗΠΑ 333 εκατομμύρια.
Πληθυσμός Ρωσίας και Κίνας 144,1 & 1400,0 = 1,54 δις εκατομμύρια
=
Η Κίνα για να μπορέσει να συνεχίσει την εφαρμογή του σχεδίου ‘Belt & Road Initiative’, μετά την αρνητική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, έπρεπε να εξασφαλίσει πηγές ενέργειας και διατροφής μη «αμερικανικά» ελεγχόμενες, ώστε σιγά-σιγά να αντικαταστήσει τις αμερικανικές. Τέτοιες πηγές και στις μεγάλες ποσότητες που χρειάζεται η Κίνα διαθέτει μόνο μία χώρα στον κόσμο.
Η Ρωσία.
Όμως οι ΗΠΑ το γνώριζαν και έτρεξαν προ πολλού τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την ανατολική Ευρώπη, έχοντας ως στόχο τρία τινά.
Πρώτα, να αποκόψουν τον κινεζικό χερσαίο δρόμο του σχεδίου ‘Belt & Road Initiative” προς την Ευρώπη μέσω της Ρωσίας, παρεμβαίνοντας στις ενδιάμεσες χώρες, δηλαδή της ανατολικής Ευρώπης.
Δεύτερον να ελέγξουν ενεργειακά και διατροφικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το απώτερο άκρο του κινεζικού εμπορικού σχεδίου ‘Belt & Road Initiative’, κάτι που για να γίνει έπρεπε να αποκοπεί ενεργειακά η Ευρώπη από τη Ρωσία.
Τρίτον, να περικυκλώσουν στρατιωτικά και οικονομικό-πολιτικά τη Ρωσία. Τη μόνη χώρα μετά τις ΗΠΑ που διαθέτει όχι μόνο αυτάρκεια αλλά και πλεόνασμα σε ενέργεια, διατροφή και πολεμικό υλικό. Τελευταίο κομμάτι του παζλ της περικύκλωσης σύμφωνα με την θεωρία Heartland ήταν η Ουκρανία.
Έτσι, οι ΗΠΑ με όχημα την Ουκρανία επιδίωξαν και τελικά έριξαν τη Ρωσία σε έναν πόλεμο, ο οποίος ήταν θέμα χρόνου να πάρει μορφή Ρώσο-Νατοϊκού μετώπου και κατά συνέπεια να σταματήσουν οι ευρωπαϊκές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Επιπλέον, αν η Ρωσία, η τελευταία αυτάρκης και αυτόνομη χώρα, ηττηθεί στο πεδίο της μάχης ή αποσταθεροποιηθεί εσωτερικά ώστε να εγκατασταθεί ένα φιλοδυτικό πολιτικό καθεστώς, τότε αυτόματα εξασφαλίζεται ο έλεγχος της Κίνας και στη συνέχεια και της Ινδίας. Δηλαδή όλου του κόσμου, καθώς οι υπόλοιπες χώρες ήδη ελέγχονται.
Όμως την ίδια στιγμή η διαμορφωθείσα Ρώσο-Νατοϊκή σύγκρουση διακυβεύει το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας εξαιτίας του εκατέρωθεν πυρηνικού οπλοστασίου.
Αλλά τα τεραστίου μεγέθους δυτικά οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το κράτος των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν ως στόχο τον έλεγχο όλων των κρατών του πλανήτη πάση θυσία, με οποιοδήποτε κόστος.
Σχετικά άρθρα εδώ:
&
Η μάχη για την ψυχή τε και σώματι κυριαρχία επί της ανθρωπότητας βαίνει προς κορύφωση.
Μαργέλης Κωνσταντίνος
Άγιος Πέτρος, Λευκάδας
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022
.
Πηγές:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Geographical_Pivot_of_History
https://en.wikipedia.org/wiki/Halford_Mackinder
https://www.thenews.com.pk/tns/detail/565912-politics-around-pivot-history
https://en.wikipedia.org/wiki/Belt_and_Road_Initiative
https://el.globalvoices.org/special/belt-and-road-observatory
https://www.merics.org/en/tracker/mapping-belt-and-road-initiative-where-we-stand
https://en.wikipedia.org/wiki/Nicholas_J._Spykman
.
Δημοσίευση Freepen.gr & Meganisinews.eu