Η αναισθησία της «δημοκρατίας των κολλητών»* για την Αγιά Σοφιά – Τζαμί

Ήταν Παρασκευή 24 Ιουλίου του 2020 όταν ο Ορθόδοξος Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη μετατράπηκε και πάλι σε χώρο μουσουλμανικής λατρείας, κατόπιν απόφασης του Νατοϊκού μας «συμμάχου» τουρκικού κράτους (είχε μετατραπεί σε τζαμί και μετά την άλωση της Πόλης το 1453, έως το 1935). Μάλιστα, στην πρώτη «πανηγυρική» μουσουλμανική προσευχή συμμετείχε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Νταγίπ Ερντογάν.

Οι τότε διεθνείς αντιδράσεις ήταν ρηχές. Ακόμα και οι εκ Ρωσίας και Ελλάδας «ηχηρές» δηλώσεις έμειναν λόγια. Σήμερα, μόλις δύο χρόνια μετά, το θέμα έχει ξεχαστεί ή μάλλον χωνευτεί. Από όλους.

Προχθές έφυγε από τη ζωή η Ειρήνη Παππά, η οποία το 1983 είχε τολμήσει να ψάλλει κρυφά, μα και συγκλονιστικά, τον Ύμνο της Ορθοδοξίας το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ» μέσα στην Αγιά Σοφιά:

https://www.naftemporiki.gr/story/1905115/otan-i-eirini-pappa-epsale-krufa-ti-ypermaxo-stratigo-mesa-stin-agia-sofia

Σήμερα, εκείνη της η πράξη μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ειρηνικής, μα ουσιώδης αντίδρασης. Ένας Έλληνας ή μία Ελληνίδα προσωπικότητα να ψάλλει το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ» μέσα στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Πόλη. Να μαγνητοσκοπηθεί και να μεταδοθεί από τα μέσα ενημέρωσης.

Ένας ή μία Ειρήνη Παππά.

.

Μαργέλης Κωνσταντίνος

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας

Παρασκευή 16η Σεπτεμβρίου 2022

www.eksadaktylos.gr

.

(*) Από τη φράση της Ειρήνης Παππά «Δεν αντέχω την δημοκρατία των κολλητών»:

https://www.naftemporiki.gr/frontpages/15/09/2022/imerisies-politikes/estia/full

.

Υ.Γ.

Ειρήνη Παππά και Βαγγέλης Παπαθανασίου:

«Ω γλυκύ μου έαρ»

«Σαράντα Παλικάρια»

.

Δημοσίευση Freepen.gr

Pin It on Pinterest