Κυβερνητικά πολιτικά κόμματα: Υποδείγματα νοικοκυροσύνης ή εξαπάτησης; Τα χρέη τους ποιος θα τα πληρώσει; Tα χαμογελαστά τους στελέχη;

Πριν από αρκετά χρόνια ένα αγαπητό συγγενικό μου πρόσωπο βρέθηκε προ ενός σοβαρού διλήμματος. Να χάσει τη δουλειά του και να διεκδικήσει νομικά απλήρωτους μισθούς 2 ετών μαζί με εργασιακά δικαιώματα 10 ετών ή να δεχθεί να ξεκινήσει μία νέα εργασιακή σχέση σε μία εταιρεία-«αδελφάκι» εκείνης που μέχρι τότε εργαζόταν, αλλά με σύμβαση μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, χάνοντας όμως τους μισθούς των 2 ετών και τα εργασιακά δικαιώματα των 10 ετών.

Το τραγικό στην περίπτωσή του ήταν ότι πρακτικά, αλλά όχι τυπικά, εργαζόταν ήδη και για αρκετό καιρό και για τη νέα «αδελφή» εταιρεία. Γιατί η καινούρια εταιρεία λειτουργούσε παράλληλα με την παλιά και είχε στηθεί πριν από κάμποσο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά ήταν η ίδια επιχείρηση αλλά με διαφορετική επωνυμία και άλλο ΑΦΜ.

Το συγγενικό μου πρόσωπο δε δέχθηκε την πρόταση-εκβιασμό και διεκδίκησε δικαστικά το δίκιο του. Το αποτέλεσμα; Δεν πήρε τίποτα. Τα αφεντικά ήταν «διαβασμένα» και είχαν αξιοποιήσει τα νομικά παραθυράκια. Η παλιά εταιρεία άφησε ουκ ολίγα χρέη τριγύρω. Η δε νέα συνέχισε να λειτουργεί ανενόχλητη και άνευ χρεών.

Πριν λίγες μέρες τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα, τα οποία μας κυβερνάνε εδώ και 40-50 χρόνια, πραγματοποίησαν το μεν πρώτο το ετήσιο συνέδριό του (η ΝΔ), το δε δεύτερο μία ψηφοφορία για την αλλαγή της επωνυμίας του (ΚΙΝΑΛ). Τα δύο κόμματα φαίνεται να χρωστάνε πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ αθροιστικά. Μάλιστα, κάθε χρόνο αντί τα χρέη να μειώνονται, αυξάνονται.

Το επονομαζόμενο, πλέον, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, διαθέτει διαφορετικό ΑΦΜ από το παλιό ΠΑΣΟΚ, με το μεγάλο κομμάτι των χρεών να έχει μείνει στο σκέτο ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να γίνει κάτι παρόμοιο και με τη ΝΔ, σε περίπτωση που και εκείνη στριμωχτεί ανάλογα στο μέλλον, καθώς τα πολιτικά της ψωμιά μάλλον κοντοζυγώνουν αυτά του ΠΑΣΟΚ.

Το δε ΣΥΡΙΖΑ; Σύμφωνα με δημοσιεύματα χρωστάει ήδη 3-4 εκατομμύρια ευρώ και ενώ βρισκόταν 4,5 χρόνια στην εξουσία τα παραθυράκια διαφυγής παρέμειναν. Μάλλον εδώ ταιριάζει η σοφή παροιμία που λέει «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει». Άλλωστε οι «δημοκρατικές» πίσω πόρτες εξόδου πιθανόν να φανούν και σε αυτό χρήσιμες μελλοντικά.

Για όλα αυτά τα εκατομμύρια χρεών δεν υπάρχει υπεύθυνος. Ούτε οι νυν ή πρώην πρόεδροι των κομμάτων, που διετέλεσαν ή διατελούν πρωθυπουργοί, ούτε τα στελέχη τους που υπήρξαν ή είναι υπουργοί. Ποιοι θα τα πληρώσουν; Μα, όπως πάντα, οι μη κομματικοποιημένοι πολίτες. Ώστε να χαμογελούν, να χτυπάνε παλαμάκια και να φωτογραφίζονται τα στελέχη, οι «νοικοκυραίοι», καμαρώνοντας μάλιστα, σε κάθε πολυτελές συνέδριο και σε κάθε επιτήδεια ψηφοφορία που διοργανώνεται με ξένα, αγύριστα χρήματα. Γεγονότα τα οποία μας πλασάρουν ως δημοκρατικά και σπουδαία τα μπουκωμένα μέσα (πάρα)πληροφόρησης.

Όσον αφορά τα κομματικά τους μέλη, δυστυχώς ξεπουλάνε την αξιοπρέπειά τους για λίγα ξεψαχνισμένα κόκαλα που θα τους πετάξουν τα αφεντικά τους.

Όμως, καθώς τα πολιτικά αφεντικά, που χρεοκόπησαν και καθώς φαίνεται θα χρεοκοπήσουν ξανά την πατρίδα μας, συνεχίζουν να χρεώνουν τους μη κομματικούς τους προσκυνητές, όχι μόνο χωρίς κανένα ίχνος ντροπής, μα κατηγορώντας τους θρασύτατα κι από πάνω, είναι καιρός όσοι ακόμα σεβόμαστε τον εαυτό μας να προσέχουμε ποιον ψηφίζουμε, αλλά και σε ποιον απλώνουμε το χέρι μας για χειραψία. Παράλληλα, ας έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν και κόμματα που γαβγίζουν ψεύτικα, με τα πειναλέα σάλια τους να στάζουν.

Ελπίζω το αγαπημένο μου συγγενικό πρόσωπο να συνειδητοποίησε το πώς γίνεται όχι μόνο να αφήνουν χρέη κάποια εργασιακά αφεντικά, αλλά και να μην δικαιώνεται ο σωστός εργαζόμενος ακόμα και μέσω της οδού της δικαιοσύνης.

Γιατί, απλούστατα, αν δεν υφίστανται παραθύρια ώστε να φεσώνουν τα εργασιακά αφεντικά, δεν θα μπορούν να φεσώσουν ούτε τα κομματικά αφεντικά.

.

«μακάριος ἀνήρ, οὗ ἐστι τὸ ὄνομα Κυρίου ἐλπὶς αὐτοῦ, καὶ οὐκ ἐπέβλεψεν εἰς ματαιότητας καὶ μανίας ψευδεῖς.»

(Ψαλμός 39, 5)

.

Μαργέλης Κωνσταντίνος

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας

13η Μαΐου 2022

www.eksadaktylos.gr

.

Πηγές:

https://www.aftodioikisi.gr/paraskinia/posa-telika-chrostoyn-i-nd-kai-to-pasok/ https://www.offlinepost.gr/2022/03/23/pasok-i-megali-pligi-ton-oikonomikon-xreon/

.

Δημοσίευση Freepen.gr & Meganisinews.eu

Pin It on Pinterest