Ο έφηβος εγγονός, ο παππούς, ο έρωτας και ο γάμος

Το πρωί που ξύπνησα, το βάρος που ένιωθα στο κεφάλι αποβραδίς δεν είχε αποσυρθεί. Σε ποιον να μιλήσω, διερωτήθηκα. Ένα ήταν σίγουρο. Πως αν δεν έβρισκα μία απάντηση και γρήγορα μάλιστα, θα έσκαγα. Μα, ναι, ο παππούς, σκέφτηκα. Πού να ‘ναι άραγε, αναρωτήθηκα. Άρχισα να τον ψάχνω. Νάτος, τον βρήκα, μονολόγησα.
– Παππού, παππού, σε θέλω, πρέπει να σου μιλήσω.
– Τι συμβαίνει αγόρι μου; Έλα, κάθισε.
– Παππού είμαι μπερδεμένος, πολύ μπερδεμένος. Θέλω να με βοηθήσεις. Δυσκολεύομαι να πω τι μου συμβαίνει. Ίσως γιατί μου φαίνεται λιγάκι αλλόκοτο ή ξεπερασμένο. Αλλά δεν αντέχω άλλο. Νομίζω ότι εσύ δε θα με παρεξηγήσεις.
– Γιατί να σε παρεξηγήσω αγόρι μου;
– Να, νιώθω ενοχές.
– Ενοχές; Γιατί παιδί μου;
– Οι ενοχές που νιώθω είναι λίγο περίεργες. Έχουν σχέση με τον έρωτα.
– Με τον έρωτα, νεαρέ; Πολύ όμορφο πράγμα ο έρωτας. Για να νιώθεις όμως ενοχές σημαίνει ότι δεν αναφέρεσαι στον έρωτα, μα σε κάτι διαφορετικό.
– Δεν ξέρω, παππού, δεν καταλαβαίνω. Γι’ αυτό ήρθα να με βοηθήσεις. Πες μου, τι είναι ο έρωτας;
– Αχ, εγγονέ μου! Ο έρωτας δεν είναι αντικείμενο. Δεν περιγράφεται. Μόνο να τον νιώσεις μπορείς. Υπάρχουν βέβαια, διάφορες απόψεις γι’ αυτό το συναίσθημα. Κάποτε ο Σωκράτης και λίγοι φίλοι του είχαν ανοίξει κουβέντα σχετικά με τον έρωτα. Γιατί ακόμα και αυτός ο σοφός άνθρωπος δεν είχε κατασταλαγμένη γνώμη. Ποιος νομίζεις ότι του φανέρωσε μια διαφορετική, αλλά ενδιαφέρουσα προσέγγιση;
– Δε γνωρίζω παππού. Μήπως κάποιος από αυτούς τους φίλους του;
– Όχι αγόρι μου. Μία γυναίκα. Η Διοτίμα. Mην πάει όμως, ο νους σου στο πονηρό. Άκουσε προσεκτικά. Όταν αναφερόμαστε στον έρωτα, αρκετοί εννοούμε τη σαρκική πράξη ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Ευτυχώς, υπάρχουν και ορισμένοι που σωστά προσθέτουν ότι το ζευγάρι συνδέεται με έναν ψυχικό δεσμό. Η Διοτίμα ανέφερε, ότι ο άντρας στα πρώτα του βήματα εξάπτεται όταν βλέπει μία όμορφη γυναίκα και του γεννάται η επιθυμία να ενωθεί μαζί της. Όμως, με τον καιρό αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν πολλές όμορφες γυναίκες, οι οποίες όλες τους μοιάζουν μεταξύ τους μέσα από την ομορφιά τους. Ο πόθος του τότε, μετατρέπεται σε θαυμασμό και σε σεβασμό του κάλλους και ξεκινά να ανιχνεύει τον εσωτερικό κόσμο της κάθε γυναίκας. Ανακαλύπτει ότι η αληθινή ομορφιά προέρχεται από μέσα μας και στη συνέχεια εκδηλώνεται προς τα έξω. Προτιμάει λοιπόν, να ερωτευτεί μία γυναίκα η οποία έχει εξαίρετη ψυχή, κι ας μην είναι πολύ όμορφη στην εμφάνισή της. Βλέπεις παιδί μου, η ομορφιά του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου είναι ασύγκριτη σε σχέση με τη σαρκική εμφάνιση. Όταν λοιπόν, γεμίσει τόσο η ψυχή όσο και η σάρκα από ομορφιά, αισθάνεται την ανάγκη να ενωθεί με τη γυναίκα μέσα στο υπέροχο αυτό κάλλος. Τότε φανερώνεται η ανθρώπινη αθανασία που μεταφέρουν, μισή ο καθένας μέσα του. Τότε εκδηλώνεται ο πραγματικός έρωτας. Αυτά είπε η Διοτίμα στον Σωκράτη.
– Και ο γάμος παππού; Ποιος είναι ο ρόλος του εκκλησιαστικού γάμου; Μη με παρεξηγείς που σε ρωτώ, αλλά δε μου αρέσει να αφήνω αναπάντητες έννοιες που δεν έχω κατανοήσει.
– Παιδί μου, ο γάμος είναι ένα από τα Θεία Μυστήρια που έχουν δοθεί από τους Άγιους Πατέρες της εκκλησίας του Χριστού μας. Τα Μυστήρια μας βοηθάνε στον αγώνα που κάνουμε για να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πρώτα. Δίπλα στον Θεό. Ο ορθόδοξος χριστιανικός γάμος ούτε θεσμός είναι, ούτε παράδοση, ούτε κάποιο τυπικό, ούτε μία παράσταση. Μα, ούτε και ένα χαρτί με το οποίο αποφεύγεις την κοινωνική κατακραυγή αν θες να συζήσεις με τον άνθρωπό σου ή να φέρετε στον κόσμο παιδιά.
– Τότε, τι είναι παππού;
– Με το Μυστήριο του γάμου ο άνδρας και η γυναίκα δηλώνουν ενώπιον του Θεού ότι επιθυμούν να ζήσουν μαζί το υπόλοιπο της ζωής τους και ζητάνε τη βοήθεια και την προστασία Του στον αγώνα τους για να βρεθούν πάλι κοντά Του. Δεν υπάρχει πιο βαρύς λόγος από αυτόν που δίνεις μπροστά στον Θεό. Βέβαια, και Αυτός καθώς είναι πανάγαθος, δέχεται τυχόν λάθη που μπορεί να συμβούν. Αν Του τα αποκαλύψουμε εκ καρδιάς και συναισθανθούμε την ασυνέπεια απέναντι στην υπόσχεση που δώσαμε, όχι μόνο προς τον ίδιο, αλλά και προς τον συνάνθρωπό μας και τον εαυτό μας, τότε θα κατορθώσουμε να απαλλαγούμε από ενοχές που βασανίζουν την ψυχή μας. Αγόρι μου, μέσω αυτού του Μυστηρίου ο Θεός μας θέτει υπό την προστασία Του σαν ζευγάρι, σαν ανδρόγυνο. Όχι σαν μοναδικά πρόσωπα, όπως πριν. Και συνεχίζει να μας βοηθάει στη ζωή μας, όπως κάθε πατέρας. Την ώρα εκείνη, όπως και σε όλα τα ορθόδοξα χριστιανικά Μυστήρια, υπάρχει η παρουσία του ίδιου του Θεού, του Αγίου Πνεύματος, της Αγίας Τριάδας. Εάν δεν το πιστεύεις, τότε ας είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και ίσως να είναι ορθότερο να μη συμμετάσχεις στο Μυστήριο. Επίσης, αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος για την αγάπη που νιώθεις για τη μέλλουσα σύζυγό σου, τότε και πάλι είναι αξιοσέβαστο να μην κάνεις το Μυστήριο μέχρι να αισθανθείς σίγουρος. Βέβαια, αν θες, μπορείς να εθελοτυφλήσεις, να κρυφτείς από τον εαυτό σου. Μα, δε θα ‘χεις κρυφτεί από τον Θεό.
– Παππού, μακάρι να ερωτευτώ και να αγαπήσω τόσο βαθιά, τόσο ολοκληρωμένα. Μακάρι να συναισθανθώ το μυστήριο του γάμου.
– Στο εύχομαι με όλη μου την καρδιά παιδί μου!

Μαργέλης Κωνσταντίνος
Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 26 Φεβρουαρίου 2021
www.eksadaktylos.gr

Δημοσίευση Freepen.gr και Meganisinews.eu

Pin It on Pinterest