Πριν λίγα χρόνια τελέστηκε ορθόδοξο μυστήριο βαφτίσεως σε ένα ορεινό χωριό της Θράκης με μουσουλμανικό πληθυσμό. Λίγα μέτρα μακριά από το ναό βρισκόταν η «διακριτική» παρουσία ενός περιπολικού της ελληνικής αστυνομίας, για προληπτικούς λόγους ασφαλείας. Η συνειδητοποίηση ότι η τέλεση ενός χριστιανικού μυστηρίου σε ελληνικό χωριό χρήζει αστυνομικής προστασίας ήταν συγκλονιστική…
Οι Έλληνες μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα κάτοικοι του νομού Ροδόπης πλησιάζουν το 60% του πληθυσμού, ενώ στον νομό Ξάνθης το 40%. Σχεδόν το ήμισυ αποτελείται από Πομάκους και Ρομά. Η Τουρκία εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να ελέγξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της μουσουλμανικής θρησκευτικής μειονότητας μέσω του προξενείου της στην Κομοτηνή. Οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα δυστυχώς έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν τα στραβά μάτια.
Μία «ακραία» ανησυχία προκύπτει ως προς τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει σε τυχόν πολεμική ενέργεια της Τουρκίας, ένα κομμάτι πληθυσμού των περιοχών της Ροδόπης και της Ξάνθης που επηρεάζεται από το τουρκικό προξενείο, διότι θα βρίσκεται στην πλάτη των ελληνικών αμυνόμενων δυνάμεων στον Έβρο και ενδιάμεσα της διαδρομής ανεφοδιασμού και ενίσχυσής τους από τα μετόπισθεν. Συνειρμικά, προκύπτει ένας συσχετισμός με τους τουρκοκυπριακούς θύλακες που διαμορφώθηκαν σταδιακά και με έντεχνο τρόπο στην Κύπρο πριν τον έφοδο του Αττίλα. Οι θύλακες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο κατά την τουρκική εισβολή, παρέχοντας στρατιωτικό αντιπερισπασμό από τα μετόπισθεν και αποτέλεσαν τα μετέπειτα όρια της διχοτόμησης της Κύπρου.
Στα δε νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχουν εγκληματικά αφεθεί ανυπεράσπιστα από το αποξενωμένο Αθηνοκεντρικό κράτος, η ανεξέλεγκτη και μεγάλης έκτασης άφιξη παράνομων μεταναστών δημιουργεί εύλογους φόβους πληθυσμιακής αλλοίωσής τους. Η εκ Τουρκίας «αποβίβασή» τους εκτελείται απροκάλυπτα οργανωμένα με ολοκαίνουργιες λέμβους και σωσίβια, αλλά και μεθοδευμένα καθώς ουδείς κατέχει ταυτότητα ή διαβατήριο τη στιγμή που διαθέτει κινητό τηλέφωνο. Σε αντίθεση, όσοι πρόσφυγες καταφθάνουν φέρουν επίσημα προσωπικά έγγραφα ταυτοποίησης.
Οι Τούρκοι ανέκαθεν ενεργούν βάσει σχεδίου. Με την πρόσφατη παράνομη στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της γειτονικής Συρίας, πέτυχαν την αποκοπή των Κούρδων της Συρίας από τους Κούρδους της Τουρκίας. Με τις προηγούμενες επεμβάσεις τους είχαν καταφέρει να τους αποξενώσουν από τους Κούρδους του Ιράκ και να τους κόψουν μία πιθανή δίοδο στη Μεσόγειο. Έτσι, ακύρωσαν προς το παρόν, το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ενιαίου ισχυρού κουρδικού κράτους.
Οι ΗΠΑ άφησαν απροστάτευτους τους συμμάχους τους Κούρδους της Συρίας, ενώ η Ρωσία σιγοντάρισε την εξέλιξη καθώς απετράπη ο κίνδυνος αυτονόμησης ενός τμήματος της συμμάχου της Συρίας. Η Ε.Ε. κώφευσε απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, παραμένοντας πιστή στη στάση που μήνες τώρα τηρεί και στην παράνομη εισβολή τουρκικών πλωτών γεωτρύπανων εντός της κυπριακής άρα και ευρωπαϊκής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ας ευχηθούμε πως εντελώς τυχαία τα νησιά που κατακλύζονται από παράνομους μετανάστες, είναι εκείνα που περιλαμβάνει ο χάρτης της τουρκικής γαλάζιας πατρίδας. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον δεν θα αντικρίσουμε τον Ερντογάν να βολτάρει μετά τη Θράκη και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ως προστάτης σημαντικής μερίδας κατοίκων τους. Ας είμαστε αισιόδοξοι ότι το σενάριο περί «καζάν καζάν» συγκυριαρχίας και συνεκμετάλλευσής του Αιγαίου θα αποδειχθεί μία ακραία κακόγουστη εικασία.
Αλλά, πόσο πραγματοποιήσιμες μπορεί να είναι αυτές οι ευχές και οι ελπίδες, τη στιγμή που αντικρίζουμε μία πολιτική ηγεσία η οποία δεν αισθάνεται την ανάγκη να σταθεί όρθια ή με τον δέοντα σεβασμό στο άκουσμα του εθνικού μας ύμνου; Που υπογράφει χασκογελώντας κατάπτυστες εθνικές συμφωνίες ή «λουφάρει» πίσω από αυτές; Που είτε διαγράφει είτε δεν τολμά να εκφέρει τη λέξη εθνική, πριν από τη λέξη παιδεία; Που ξεδιάντροπα πλασάρει ανθρωπισμό στην πλάτη του απλού Έλληνα πολίτη, ενώ εκείνη δεν προσφέρει τίποτα από τη βολή της; Που δεν μεταβάλλεται στο ελάχιστο ο χτύπος της καρδιάς όταν βγαίνει από τα χείλη η λέξη Ελλάδα…
Μαργέλης Κωνσταντίνος
Λευκάδα, 8 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση Freepen.gr