Η υποχθόνια οπλική αποδυνάμωση των νησιών μας ενίσχυσε την τουρκική αποθράσυνση και τις απειλές για κατάληψή τους

Μόλις έγινε γνωστό πως η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στην Ουκρανία οπλικά συστήματα τα οποία έδρευαν στα νησιά μας στο ανατολικό Αιγαίο, με συνέπεια να αποδυναμωθούν στρατιωτικά, η Τουρκία ανέβασε τους τόνους, θέτοντας ξεκάθαρα πλέον ζήτημα κυριαρχίας τους, εξαιτίας, δήθεν, της στρατικοποίησής τους.

Έπειτα, όταν οι Γερμανοί μας … ενημέρωσαν για την επικείμενη επιπλέον αποστολή ελληνικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, τα οποία είναι επίσης εγκατεστημένα στα νησιά του Αιγαίου μας, με αντάλλαγμα την προμήθεια αμφιβόλου επιχειρησιακής κατάστασης μεταχειρισμένων γερμανικών και τα οποία ουδόλως επιβεβαιώνεται ότι θα τοποθετηθούν στα αντίστοιχα νησιά, οι Τούρκοι  έφτασαν να απειλούν ανοιχτά με την κατάληψή τους.

Είναι πολλάκις διαπιστωμένο ότι όποτε η ελληνική πλευρά οπισθοχωρεί απέναντι στις εκάστοτε τουρκικές απειλές, τόσο αποθρασύνονται οι Τούρκοι. Αλλά η εγχώρια πολιτική ελίτ, ύποπτα, αδυνατεί να το κατανοήσει, ακόμα και τώρα.

Το πολιτικό κατεστημένο ποτέ και για καμία ανεδαφική τουρκική διεκδίκηση, δεν ενημέρωσε ξεκάθαρα την ελληνική κοινή γνώμη. Απεναντίας, οι προκλητικές τουρκικές αξιώσεις παρουσιάζονται ως ελληνοτουρκικές διαφορές, με αποτέλεσμα να αιωρούνται στους Έλληνες εντυπώσεις ότι η Τουρκία κάπου έχει δίκιο.

Ας δούμε τι ισχύει ορθά κοφτά (*):

α) η Συνθήκη της Λωζάννης επιτρέπει την εγκατάσταση στρατού στα νησιά μας.

β) η αποστρατικοποίηση ευρωπαϊκών περιοχών που αναφέρει η Συνθήκη των Παρισίων (Δωδεκάνησα, σειράς Ιταλικών νησιών, τμημάτων της Δυτικής Γερμανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας) έπαψε να υφίσταται μετά τη δημιουργία του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

γ) η Συνθήκη της Λωζάννης προβλέπει την αυτονομία της Ίμβρου και της Τενέδου, την οποία έχει παραβιάσει η Τουρκία.

δ) η Συνθήκη της Λωζάννης απαγορεύει τις πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα νησιά του Αιγαίου, όρο τον οποίο επίσης παραβιάζει η Τουρκία.

ε) η Τουρκία έχει καταπατήσει όλα τα άρθρα της Συνθήκης που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Ίμβρου, της Τενέδου και της Κωνσταντινούπολης.

στ) η Συνθήκη της Λωζάννης προβλέπει πως τα νησιά που ανήκουν στην Τουρκία βρίσκονται μέχρι τα τρία μίλια από τις τουρκικές ακτές και συνοδεύεται με παραρτήματα χαρτών. Η Συνθήκη των Παρισίων επίσης συνοδεύεται από παραρτήματα χαρτών στα οποία είναι ξεκάθαρο το που ανήκουν όλα τα νησιά και οι νησίδες, όπως τα Ίμια. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Οι τουρκικές αξιώσεις αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση των όρων των δύο Συνθηκών.

ζ) Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα θαλάσσια σύνορά μας στα 12 ναυτικά μίλια προβλέπονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν υπάρχουν ελληνικές μαξιμαλιστικές θέσεις, μόνο άνομες και νταβατζίδικες τουρκικές αξιώσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

η) Η Τουρκία διέπραξε διαχρονικές σφαγές και γενοκτονίες έναντι του γένους μας, με αποκορύφωμα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

θ) Η Τουρκία κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κύπρου και έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής.

Επιπλέον, κανείς εγχώριος πολιτικός έχει τολμήσει να θέσει το ζήτημα της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής εδαφών σε δύο ακόμα κυρίαρχα κράτη. Της Συρίας και του Ιράκ. Υποκρισία.

Άρα, το μοναδικό ζήτημα που υφίσταται είναι οι τουρκικές καταπατήσεις των διεθνών συνθηκών και οι ελληνικές αξιώσεις για αποκατάστασή τους. Κι όμως, ουδέποτε και καμία πολιτική ηγεσία τις έχει θέσει. Αντίθετα, όχι μόνο προχωρά σε διάλογο για τις τουρκικές παράνοιες, αλλά με πλάγιο και υποχθόνιο τρόπο τις αποδέχεται τόσο στο διπλωματικό πεδίο, όσο και στην πράξη.

Με την δόλια κατευναστική πολιτική τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη σουλατσάρουν σε όλο το μήκος και το πλάτος του ανατολικού και κεντρικού Αιγαίου. Επιπλέον, ξεκίνησε μία υπόγεια διαδικασία αμυντικής ελάφρυνσης των νησιών μας.

Άλλο ένα κρίσιμο εθνικό θέμα στο οποίο ουδείς βουλευτής έχει τα παντελόνια να υποβάλει την παραίτησή του. Ο πατριωτισμός τους φτάνει μέχρι τα όρια της βουλευτικής καρέκλας και κατά συνέπεια της βουλευτικής αποζημίωσης. Κάτι το οποίο ισχύει και για τους ευρωβουλευτές.

Η εγχώρια πολιτική ελίτ είναι τόσο ανίκανη και κυρίως επικίνδυνη, που τη στιγμή που οι Τούρκοι μιλάνε για απόβαση σε νησιά μας, δημιουργεί αναστάτωση στο στράτευμα, ψάχνοντας για αποδιοπομπαίους τράγους για τις διαρροές σε μέσα ενημέρωσης επί των όπλων που μυστικά στέλνει στην Ουκρανία, αλλά ουσιαστικά επειδή το στράτευμα αντιδρά στην αποδυνάμωση της άμυνάς μας. Στις μουλωχτές τακτικές το εγχώριο πολιτικό σύστημα αποδεικνύεται μανούλα.

Ενώ η αμυντική θωράκιση των νησιών και όλης της χώρας μας θα έπρεπε να ενισχύεται άμεσα, όχι με ορίζοντα τριών ή πέντε ή δέκα ετών … φέξε μου και γλίστρησα, αποδυναμώνεται. Αν προσθέσουμε και την ανεξήγητα ανεπαρκή αντίδραση της ελληνικής πλευράς απέναντι στις τουρκικές αξιώσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών, τότε συνάγεται πως υποβόσκει κάτι το δολερό.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι εγχώριες ενδοτικές θέσεις απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις ανήκουν στους ίδιους κύκλους που συνέβαλαν στην οικονομική χρεοκοπία της πατρίδας μας, στο ξεπούλημα της εθνικής μας περιουσίας και στην υποστήριξη άμεσα ή έμμεσα της ξεδιάντροπης συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι συμπτωματικό πως είναι η ίδια κάστα που εφάρμοσε οικονομικές πολιτικές εξαθλίωσης των Ελλήνων, που μας δίχασαν με την επιστημονική κολοκύθα του εμβολιαστικού τείχους ανοσίας, που καταστρατηγούν θρασύτατα το Σύνταγμα και τους νόμους, που προσβάλουν τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό. Οι απόψεις και οι πράξεις της υφιστάμενης εγχώριας πολιτική ελίτ προδίδουν την Ελλάδα, μας προδίδουν όλους μας.

Όμως υπάρχει και μία είδηση που πέρασε στα ψιλά. Ο Ερντογάν μας … υπενθύμισε ότι η Οθωμανική αυτοκρατορία συμπεριλάμβανε όλη την Ελλάδα, μέχρι και την Αθήνα. Κάποιοι τρέφουν φρούδες ελπίδες ότι ο Τούρκος παίζει θέατρο για εσωτερική κατανάλωση ή πως αν κάνει κάτι θα αρκεστεί σε ακατοίκητα νησιά. Όσοι δε, πουλάνε ρεαλισμό με τις πλάτες της διαμονής τους στην πρωτεύουσα ή στην ενδοχώρα, θεωρώντας πως δεν θα τους αγγίξει ο τουρκικός κίνδυνος και συνεπώς έχουν γραμμένο κάθε Έλληνα που ζει στα νησιά του Αιγαίου αλλά και σε κάθε απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας, όταν θα τρέχουν σαν τις πάπιες για να σωθούν θα είναι αργά.

Ένας με τσαρούχια Έλληνας πολιτικός, θα ανταπαντούσε στον Τούρκο, ό,τι τα μέρη που κατέχει η Τουρκία είναι κλεμμένα και πως αν τολμήσει να πλησιάσει ελληνική γη ή θάλασσα, θα είναι εκείνος που θα ρίξει την πρώτη τουφεκιά.

Διότι, όταν ορκιζόταν «να φυλάττω πίστη εις την πατρίδα, …» τα μάτια του βούρκωσαν.

.

(*) Σχετικό άρθρο «Η δημιουργική ασάφεια επί του δικαιώματος ύπαρξης στρατού στα νησιά μας»: https://www.freepen.gr/2022/02/blog-post_147.html.

.

Κωνσταντίνος Μαργέλης

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας

10η Ιουνίου 2022

www.eksadaktylos.gr

.

Δημοσίευση Freepen.gr & Meganisinews.eu

Pin It on Pinterest