Οι στοχευμένες δυτικές οικονομικές κυρώσεις εναντίον … ημών

Χωρίς τηλεόραση και γυαλιά ηλίου ζεις, χωρίς φαΐ και θέρμανση όχι.

.

Το πλήγμα των οικονομικών κυρώσεων των κρατών της «Δύσης» απέναντι στη Ρωσία είναι ελάχιστο συγκριτικά με εκείνο που έχουν επιφέρει στον ίδιο τον δυτικό κόσμο και στις υπόλοιπες χώρες παγκοσμίως.

Για παράδειγμα, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου μειώθηκαν, αλλά προσωρινά, καθώς οι δύο μακράν πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη, η Κίνα και η Ινδία, άρχισαν να αυξάνουν τις εισαγωγές των συγκεκριμένων προϊόντων από τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου, μέχρι στιγμής, παραμένουν ανέπαφες. Ακόμα και αν η Ρωσία χάσει ολοκληρωτικά όλη την ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου των 600 εκατομμυρίων κατοίκων, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σταδιακά θα ενισχύσει την παρουσία της σε δύο άλλες αγορές πληθυσμού 2,8 δισεκατομμυρίων κατοίκων.

Η δε εκτόξευση των τιμών πλήττει βάναυσα τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του κόσμου, εκτός από τη Ρωσία. Στην οποία το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο συνεχίζουν να προσφέρονται στους Ρώσους πολίτες στα πρότερα χαμηλά επίπεδα.

Έπειτα, η έξωση της Ρωσίας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα συναλλαγών, Swift, που πλασάρεται ως επιτυχία, διότι «εγκλωβίστηκαν» τα μισά ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα και ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζεται, έθεσε τη Ρωσία στο χείλος της χρεοκοπίας, φαίνεται να αποτελεί ουτοπία.

Διότι, πρώτον, πώς είναι εφικτό να χρεοκοπήσει μία χώρα με αξία συναλλαγματικών διαθεσίμων 630 δις δολαρίων, εκ των οποίων τα 300 δις να παραμένουν ελεύθερα και εκ των οποίων 300 δις το 35% να είναι σε χρυσό. Εκτός βέβαια, εάν το θελήσει η ίδια για λόγους πολιτικό-οικονομικής τακτικής. Δεύτερον και σημαντικότερο, πώς είναι δυνατόν να χρεοκοπήσει μία χώρα εφόσον το ισοζύγιο εξωτερικών της πληρωμών ήταν, είναι και συνεχίζει να είναι πλεονασματικό, που σημαίνει ότι δημιουργεί νέα συναλλαγματικά διαθέσιμα. Το παράξενο είναι ότι ουδείς «τρανός» συστημικός οικονομολόγος έχει αναφέρει αυτές τις δύο απλούστατες οικονομικές διαστάσεις. Να σημειωθεί ότι μόνο το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2022 το ρωσικό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στα 39 δις δολάρια, τη στιγμή που το συνολικό εξωτερικό χρέος του ρωσικού κράτους εκτιμάται στα 45 δις δολάρια και των ρωσικών εταιρειών σε άλλα 105 δις δολάρια.

Όσον αφορά τις πληρωμές τόκων ρωσικών ομολόγων ή την εξόφληση ολόκληρης της αξίας ρωσικών κρατικών ομολόγων που λήγουν, σε δολάρια ή ευρώ, είναι σχετικά μικρής αξίας και μπορούν να διευθετηθούν είτε με διμερή συμφωνία σε άλλο νόμισμα, είτε μέσω τριγωνικών συναλλαγών σε δολάρια ή ευρώ. Πιθανό παράδειγμα, να συμφωνηθεί να μην πληρώσει η PetroChina απευθείας την Lukoil για την αγορά μίας ποσότητας ρωσικού πετρελαίου, αλλά να εξοφλήσει μία ρωσική κρατική ομολογιακή υποχρέωση. Στη συνέχεια η πληρωμή της ρωσικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας να διευθετηθεί μέσω της ρωσικής εθνικής κεντρικής τράπεζας.

Όμως, οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις έφεραν ρωσικά οικονομικά αντίμετρα. Οι εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων, σιταριών, μεταλλευμάτων, καθώς και άλλων αγροτικών προϊόντων και πρώτων υλών, έλαβαν τέλος προς τα κράτη που υποστηρίζουν τις δυτικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα μας. Οι δε τιμές αυτών των προϊόντων έχουν φτάσει σε πρωτοφανή για τα παγκόσμια χρονικά ύψη, ενώ όχι μόνο δε διακρίνεται κάποια υπαναχώρησή τους, αλλά έχει αρχίσει να διαγράφεται στον ορίζοντα το ενδεχόμενο ελλείψεών τους. Η ομολογία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πως «ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 με 18 μήνες αναπόφευκτο λιμό» είναι τρομακτική.

Δυστυχώς, η σοβαρότητα του μεγέθους της επερχόμενης ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης είναι αδύνατον να εκτιμηθεί από το νου του ανθρώπου της δυτικής κοινωνίας, του εσπρέσο, του «έξυπνου» κινητού και του Covid-19 πιστοποιητικού. Την ίδια στιγμή οι Ρώσοι πολίτες θα θιχτούν πολύ ελαφρά, καθώς η ηγεσία τους έχει φροντίσει να υφίσταται ενεργειακή και επισιτιστική αυτάρκεια στην πατρίδα της.

Στο σημείο αυτό προκύπτουν δύο τεράστια, έως ύποπτα, ερωτήματα. Πρώτον, αν και σε τι είδους εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις των κυρώσεων προέβησαν οι δυτικές πολιτικές ελίτ, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας. Δεύτερον, γιατί ακόμα και τώρα, που βλέπουν τις τραγικές συνέπειες των κυρώσεων για τους πολίτες τους, όχι μόνο δεν εφαρμόζουν διορθωτικές κινήσεις, αλλά ετοιμάζονται να τις ενισχύσουν ή να θέσουν επιπλέον παρόμοιες.

Όσοι τυχόν ειρωνεύονται τα δύο αυτά ερωτήματα, ας πάνε, σήμερα, να αγοράσουν ηλιέλαιο, αλεύρι, ζάχαρη και μετά από λίγες εβδομάδες ή μήνες ψωμί, γάλα, μακαρόνια, φρούτα, κρέας, ρύζι, εμφιαλωμένο νερό, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης κλπ κλπ. Όσοι μάλιστα διαθέτουν οικονομική άνεση, ας έχουν κατά νου πως τα χρήματα, ίσως, θα μπορούν να τους φανούν χρήσιμα όταν και εφόσον θα βρίσκουν τρόφιμα για να αγοράσουν.

Μαργέλης Κωνσταντίνος

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας,

25η Μαρτίου 2022

www.eksadaktylos.gr

Υ.Γ.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Εμείς σ’ αυτούς τους μαχητές Έλληνες τσοπαναραίους χρωστάμε τη λευτεριά μας!

Πηγή: https://greekmilitaryvoice.wordpress.com/2015/08/10/10-αυγουστου-1821-θ-κολοκοτρωνησ-έλληνεεε/

.

Άλλες πηγές:

https://www.cbr.ru/eng/statistics/macro_itm/svs/bop-eval/

https://www.aljazeera.com/economy/2022/3/16/what-happens-if-russia-defaults-on-its-150bn-debt

.

Δημοσίευση Freepen.gr & Meganisinews.eu

Pin It on Pinterest