Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης πολλαπλών ταχυτήτων

Τον Δεκέμβριο, η «Όμικρον» θεωρήθηκε τόσο επικίνδυνη που σε συνδυασμό με την «διαπίστωση» της πτώσης της εμβολιαστικής αποτελεσματικότητας, η ενισχυτική δόση των mRNA εμβολίων επισπεύστηκε στους 3 από τους 6 μήνες  και για το μονοδοσικό στους 2 μήνες.

Μα, τον Ιανουάριο, τα δεδομένα πάλι άλλαξαν, μάλλον τόσο «θετικά», που η ενισχυτική δόση μεταφέρθηκε όχι πίσω στους 6 μήνες που ήταν πριν, αλλά στους 7 μήνες (για το μονοδοσικό μόλις στους 3 μήνες).

Το δε πιστοποιητικό νόσησης, ενώ τον Δεκέμβριο «παρασύρθηκε» από την ενισχυτική δόση στους τρεις μήνες, τον Ιανουάριο παρέμεινε καθηλωμένο. Πώς, τι; Νομίζεις.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού με την επαναληπτική δόση ανανεώνεται, αλλά εκείνο της νόσησης δεν επανεκδίδεται σε περίπτωση νόσησης για δεύτερη φορά. Τέλος τα εκ νοσήσεως αντισώματα.

Το δε μονοδοσικό εμβόλιο τρώει την «αντισωματική σκόνη» των mRNA.

Αξίζει όμως να θυμηθούμε, εν τάχει, τη σειρά των γεγονότων.

Την 1η Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Έχω ζητήσει από την Επιτροπή Εμβολιασμών να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, γιατί η ανοσία φθίνει σταδιακά. Να ανοίξουμε την τρίτη δόση στους 4 μήνες και πιστεύω ότι οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι μπορούν να ανταποκριθούν».

Ας διαβάσουμε όμως και το σχετικό δημοσιογραφικό σχόλιο από την ενημερωτική σελίδα του «ΣΚΑΪ»:

«Την πρόθεσή του να επισπευθεί η τρίτη δόση του εμβολίου καταθέτοντας σχετική πρόταση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής …»

Δύο μόνο μέρες μετά, στις 3 Δεκεμβρίου 2021, ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε αν οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο αίτημα του πρωθυπουργού, λέγοντας:

“Σας διαβάζω αυτούσια τη γνωμοδότηση της Επιτροπής:

«Με την ανάδυση της παραλλαγής «Όμικρον» και την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα και επανεξέτασε εκτάκτως τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για την Covid – 19 καταλήγοντας στα εξής:

Χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις. Σε περίπτωση προηγηθείσας νόσου Covid-19 ο εμβολιασμός συστήνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωσή της.

Η διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον» σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου Covid-19 μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα και να επικαιροποιεί τις συστάσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία του πληθυσμού».

Άρα με βάση την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχουμε τη μείωση του διαστήματος της αναμνηστικής δόσης από τους 6 μήνες, που ήταν μέχρι σήμερα, στους 3 μήνες για τις ηλικίες 17 και άνω.

Το διάστημα των 2 μηνών για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson&Johnson παραμένει και όπως επίσης για όσους νοσήσει έχουμε τη μείωση του διαστήματος εμβολιασμού που σύστηνε η Επιτροπή. Είχαμε σύσταση για εμβολιασμό 6 μήνες μετά τη νόσηση και αυτό το διάστημα κατεβαίνει στους 3 μήνες.

Τάδε έφη ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όμως, ένα μήνα μετά, στις 9 Ιανουαρίου του 2022, ο υπουργός υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Τελικά, τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022, ξεκίνησε η εφαρμογή των τελικών αποφάσεων. Όπως πρόσφατα ξεκαθάρισε ο υπουργός υγείας «όσοι συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι».

Εκτός από τους πέραν του 7μήνου με δύο δόσεις εμβολιασμένους υγειονομικούς (γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί μονάδων υγείας), αλλά μόνο από τη στιγμή που μπαίνουν στη δημόσια μονάδα υγείας για να εργαστούν, καθώς και μόνο αν προσκομίζουν αρνητικό rapid test. Όμως, για τις καφετέριες, τα εστιατόρια, τα μαγαζιά, τις δημόσιες υπηρεσίες κλπ, δεν θα αρκεί η «ενισχυτική δόση» ενός αρνητικού rapid ή pcr test. Για εκεί είναι ανεμβολίαστοι.

Για το δε πιστοποιητικό νόσησης προβλέπεται πως η ισχύς του διαρκεί έως 90 ημέρες μετά από τον μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο, αλλά προσοχή:

Tα πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 παραμένουν σε ισχύ έως 180 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιανουαρίου 2022. Για εκείνα που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 η διάρκεια πέφτει στις 90 ημέρες. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ΚΥΑ «Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις 90 ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.»

Νόσησες μέχρι την 1η Αυγούστου του 2021; Απέκτησες αντισώματα για 6 μήνες και τέλος.

Νόσησες από την 1η Αυγούστου έως 31 Οκτωβρίου 2021 ; Απέκτησες αντισώματα μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021 και τέλος.

Νόσησες από την 1η Νοεμβρίου 2021 και μετά; Κούκου, απέκτησες αντισώματα για μονάχα 3 μήνες και τέλος.

Τι μας έμεινε τελικά δύο μήνες μετά την πρόθεση του πρωθυπουργού για επίσπευση της τρίτης δόσης;

Ισχύ πιστοποιητικού εμβολιασμού mRNA 7 μήνες (από 6 μήνες), αλλά μονοδοσικού 3 μήνες (από 6 μήνες).

Ισχύ πιστοποιητικού νόσησης 3 μήνες και τέλος (από 6 μήνες). Δεν αποκτάς ποτέ ξανά φυσική ανοσία.

Τι, τόλμησες να σκεφτείς κάτι; Να μονολογήσεις; Να αμφισβητήσεις; Ποιος είσαι εσύ; Τι ξέρεις; Ότι σου πουν οι «ειδικοί» θα κάνεις χωρίς καμία δεύτερη σκέψη. Για την υγεία σου, για τη ζωή σου.

Ή μήπως ότι «ζητήσει» ο εκάστοτε πρωθυπουργός … για τη ζωή σου;

Μαργέλης Κωνσταντίνος

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 8 Φεβρουαρίου 2022

www.eksadaktylos.gr

.

Πηγές:

https://www.sofokleousin.gr/pistopoiitiko-emvoliasmou-ti-isxyei-apo-ayrio-deytera-7-fevrouari

https://www.ethnos.gr/greece/article/185695/trithdoshembolioystoys3mhnesgiaoloystoysenhlikes

https://www.skai.gr/news/politics/mitsotakis-protasi-stin-epitropi-emvoliasmou-gia-triti-dosi-stous-4-mines

https://www.skai.gr/news/greece/pistopoiitiko-emvoliasmou-i-kya-gia-tin-liksi-stous-7-mines-xoris-triti-dosi-apo-12

https://www.capital.gr/politiki/3606649/th-pleuris-pistopoiitiko-emboliasmou-ligei-stous-7-mines-gia-osous-den-exoun-kanei-triti-dosi

https://www.skai.gr/news/politics/pleyris-ektos-esy-apo-31-martiou-oi-anemvoliastoi-ygeionomikoi

https://www.ethnos.gr/greece/article/191657/pistopoihtikonoshshstiisxyeipotelhgeiolhhkya

.

Δημοσίευση Freepen.gr & Meganisinews.eu

Pin It on Pinterest